Понеделник, 14 Юни 2021
 
Спорт

Спортист №1 Гергана Павлова: В пандемията тренирах пред блока на стената

  28.02.2021 07:46             
Спортист №1 Гергана Павлова: В пандемията тренирах пред блока на стената

Разговаряме със спортист номер едно за 2020-а на община Пазарджик, бадминтонистката Гергана Павлова. Тя е винаги усмихната, даже преди важно състезание като държавния личен шампионат по бадминтон за мъже и жени, който стартира в столичната зала "Европа". Тя се представи много добре на него (вчера писахме за това, но разговорът ни е непосредствено на старта на голямото състезание.  Треньорът на Гергана Неделчо Кесов, който е и треньор на 2020-а година на общината, очаква медал и от нея. През годината тя имаше знакови успехи, макар че коронавирусът й попречи да вземе почти сигурен медал от европейското, а от март до юни да лекува счупена бедрена кост. Но сега е в суперформа. Преди часове в спаринг Гери победи италианката Хамза, която е номер 7 в европейската ранглиста до 19 години. Гергана е номер 19.

- Още веднъж, честито, Гери! Сега тръгвате за важно състезание, а ти си поставена в първата осмица. В каква форма си?

- Благодаря! Надявам се да покажа много добри резултати, очаквам да ги покажа, защото с треньора ми Неделчо Кесов имахме много добра подготовка. Всичко си зависи от мен.

- Да, макар че годината бе необичайна. Как постигна тази форма? С момчетата или със сестри Стоеви?

- Тренирам и с тях, и със сестри Стоеви. Всяка вечер съм в залата, а освен това ходя и на фитнес – той много ми помага за физическата подготовка. В залата пък наблягаме и на техниката.

- В годината, когато бе в стихията си, стана втора. Но пък в следващата 2020-а направи не по-малко успешен сезон. Второ или първо място очакваше?

- Благодаря! Всъщност имах много големи съмнения, че няма да попадна даже в тройката. Наистина, въобще не съм очаквала да съм в Топ 3, камо ли да съм първа. Нямах никаква представа, просто се надявах да съм в десетката. Защото годината беше много тежка и като видях резултатите и на другите спортисти… Те не са никак слаби и заслужават уважение и адмирации. Молех се да съм в десетката.

- Ти имаше чудесна година, макар че при теб тя започна и с тежка контузия… По същото време дойде и КОВИД. Как се мобилизира?

- Имаше стрес, но го преборих. Защото родителите ми бяха до мен, както и треньорът ми. Те ми казаха, че ще премине и това. От мен се очакваше да намеря мотивация. Контузията бе тежка, чаках да премине и знаех, че ще продължа напред.

- Значи все пак не си седнала пред компютрите, от които толкова бягаше?

- Ха-ха-ха-ха, не, определено не. Нямахме тренировки, бяхме затворени, но аз тренирах вкъщи, правех упражнения. Слизах пред блока и тренирах на стената с перо и ракета, тичах на Острова, опитвах се да поддържам форма.

- Ти още нямаш 18, но още през 2018-а основна бе твоята заслуга за историческата държавна вицешампионска титла при жените. Сега обаче тепърва влизаш в битката при жените. Какво променяш в спортно-технически план?

- Сега съм последна година в групата под 19 години и през 2021-а навлизам при жените. Но отсега предвиждаме турнири при жените, наши и международни, защото догодина няма да мога да се състезавам под 19 години. И бавно-бавно трябва да се обигравам на такива турнири. Да, през юли ставам на 18, но дисциплините са „под”, а не „до”, както беше преди.

- Мислиш ли вече с олимпиадата в Париж през 2024-а?

- О, абсолютно! Започнах да говоря на треньора ми за олимпиадата и силно се надявам с много усилия и труд да успея да се класирам за Париж.

- След такъв КОВИД-обрат все още ли мислиш, че икономиката ще е приоритетна пред спорта?

- Не, реших, че няма да уча икономика. Да, аз съм в професионалната гимназия по икономика и мениджмънт, но ще запиша инженер-проектант в Пловдив. Тате е инженер и ще може да ми помага. А в Пловдив, защото е близо и ще мога да пътувам за тренировките. А има вариант да уча задочно, за да мога да се влагам повече в бадминтона. Но има време, ще се реши.

- Казваш „тате”… Баща ти е спортист, той ли е твоят критик, когато си на корта?

- Ако не беше той да ме тика… Но не само той - и мама също. Ако не бяха двамата, нямаше да имам тези успехи. Защото много пъти съм искала да се откажа, но те са ми вдъхвали сила и увереност. Но тате присъства на всяка моя тренировка и ако нещо не минеше добре, ми обръщаше внимание. Казваше, че в залата трябва да ми е трудно, за да ми е лесно, когато изляза на състезание.

- Сега остава ли му време, след като и сестра ти Теодора върви успешно по твоите стъпки?

- Ха-ха, да, сега идва в залата и я гледа, дава й съвети, кара й се, когато не прави нещо както трябва. Тя още е малка и не разбира всичко, защото започна по-рано от мен – на 7, а аз започнах на 10. Но пък нали затова тате е там.

- А ти какъв ценен съвет даде на Теодора?

- Казах й, че с усилия, труд и много мотивация ще постигне всичко, което иска. Но трябва да е постоянна и много да се труди.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички