Пазарджик

Приеха бюджета на община Пазарджик

  25.02.2021 17:15             
Приеха бюджета на община Пазарджик

Общинските съветници днес очаквано приеха бюджета на общината за 2021 година , чиято финансова рамка е 105 730 250 лева, като преди време „Знаме” писа подробно за заложените в нея пера. От тези 105,7 милиона лева малко над 32,5 милиона са заложените общински дейности за разходване, 72,5 милиона са държавните, а тези по линия на държавата с общинско дофинансиране са за 620 хиляди лева. Като приходи пък общината очаква 33 милиона лева, от които неданъчните са малко над 21 милиона (с включени в тях такси за 15,3 милиона лева, глоби и лихви от 1,5 милиона лева и приходи от продажба на имущество за 2,6 милиона лева).

„За” приемането на бюджета гласуваха 29 души, 10 – „Против”, а един се въздържа.

Финансистът на общината Георги Гайдаров направи разяснения относно отделните пера заложени в бюджета, а междувременно кметът Тодор Попов заяви, че с тези пари се обезпечават всички важни дейности в общината и публичните услуги. „Горд съм, че нашият бюджет се увеличава, миналата година започнахме с около десет милиона по-малко. Във всички звена и дейности има ръст, в това число и заплатите на служителите. За част от дейностите ще получим финансиране и през годината. В този бюджет не са включени и средствата, които ще получим целево“ – каза кметът Тодор Попов. Ние имаме три кредита в момента, единият съвместен с други общини. Моят ангажимент е да редуцираме заема към Министерство на финансите и обмислям да предприемем действия за преструктураране на дълга, като намерим банка с по-добри условия – като плащане и като лихва. Когато съм готов ще ви представя тази опция, тъй като това няма как да стане без Общинския съвет, но със сигурност ще бъде по-добре и за града“, каза още Попов.

На въпрос на съветника Евтим Янев защо не е теглен кредита от 2.2 млн. лв., гласуван в края на миналата година от съветниците, Попов отговори, че не е било целесъобразно от счетоводна гледна точка. „Ще преструктурираме кредита и ще разплатим тези средства, но голяма част от парите са издължени, около 1.9 млн. от държавната субсидия. Считам, че сега започва бюджетната година и ще си изплатим задълженията“ – поясни кметът. Според него, в хазната се очакват 2 милиона лева повече във връзка с корекциите на стойността на данъците.

На въпрос на общинския съветник Благо Солов каква ще бъде лихвата по преструктурирания кредит, стана ясно, че в момента общината плаща лихва от 2 до 2.3 процента, но ще се търсят по-ниски нива.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички