Регионът

Еко министърът и заместниците му посетиха „Асарел-Медет“ АД

  02.03.2021 17:25             
Еко министърът и заместниците му посетиха „Асарел-Медет“ АД

 

ПАНАГЮРИЩЕ. Днес, 2 март, министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети „Асарел-Медет“АД заедно със заместник-министрите си Славея Стоянова и Илияна Тодорова. Те бяха посрещнати от председателя на Надзорния съвет на компанията Димитър Цоцорков и изпълнителния директор инж. Делчо Николов, които представиха историята, производството и резултатите на дружеството.

Министър Димитров видя автоматизацията на процесите в рудника и обогатителната фабрика, където работят минни технологии от последно поколение. Той разгледа производството на медните катоди и се запозна с инвестициите в екологични проекти, рекултивация и пречиствателни съоръжения.Димитър Цоцорков разказа повече за приноса на компанията за развитието на община Панагюрище, като посочи дарението за залата трезор на Панагюрското златно съкровище и изработените две златни копия на тракийския шедьовър, изградената спортна зала „Арена Асарел“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“, заради която Панагюрище посрещна пандемията на трето място в страната по брой лекари на глава от населението.

Инж. Делчо Николов посочи, че „Асарел-Медет“АД запазва стабилността и темповете си на развитие, като през кризисната за целия свят 2020 г. компанията инвестира над 75 милиона лева в модернизация на производството, опазване на околната среда, безопасни условия на труд, енергийна ефективност и обучение на кадрите. По програмите за дългосрочно устойчиво развитие са вложени общо 1,4 млрд. лв., а само фирмените екологични проекти са за 82 милиона лева след приватизацията. Още през 2000 г. е въведена в експлоатация първата за българския рудодобив Циклично-поточна технология за транспорт на откривка, в която са инвестирани 61 млн. лв. През годините тази технология се надгражда и развива, като в двата нови проекта за превоз на руда и откривка са инвестирани още 120 млн. лева. Благодарение на това има намаление на изгорените газове от рудничните автомобили с 40% и много по-висока производствена ефективност, която помага за устойчивостта на компанията при срив на цените на металите. Заради модернизацията на флотационните процеси пък е постигнато 15% по-ниско потребление на електроенергия, съобщи изпълнителният директор инж. Делчо Николов.

„Изключително съм впечатлен от размера на екологичните инвестиции, грижите, които се полагат за опазване на околната среда и здравето на хората. Пожелавам още много успехи на целия екип“, написа министър Емил Димитров в книгата за посетители на фирмената експозиция. И си тръгна с панагюрско черешово топче за спомен от днешния ден.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички