Пазарджик

В областния град почетохме 143-годишнината от Освобождението

  03.03.2021 13:27             
В областния град почетохме 143-годишнината от Освобождението

ПАЗАРДЖИК. Много хора се събраха на Тортата, за да празнуват Националния празник Трети март и 143-годишнината от Освобождението на България. От 10.15 ч. в катедралния храм “Света Богородица” бе отслужен Благодарствен молебен, а след това бяха поднесени цветя на паметниците и паметните плочи на личностите, свързани с национално-освободителните борби.

По същото време на площад „Константин Величков” започна и празничната програма с изпълнения на  духовата формация към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов” – Пазарджик. Кметът на община Пазарджик Тодор Попов вдигна националното знаме и поздрави жителите и гостите на града.

„Трети март е най-ярката дата в календара на всеки българин. Днес е денят в който честваме нашия национален  празник – освобождението на България от османското владичество – съдбовен ден, в който преди 143 години в далечната 1878 година в градчето Сан Стефано се подписва така очаквания мирен договор – акт, който от една страна е естествен завършен на незабравими за нас събития, запечатани с героичен патриотизъм. А от друга е денят, който поставя началото на тъй желаното и бленувано бъдеще – изграждането на суверенна и свободна България. В утрото на този ден камбанният звън е в памет на дедите ни – тези, за които свободата на Отечеството бе над всичко!“, каза в словото си кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той честити празника на присъстващите.

След края на официалната част в небето над Тортата полетяха гълъби и десетки балони в цветовете на българския трибагреник, е танцьорите на Ансамбъл  „Пазарджик” изнесоха празничен концерт.

Гости на празника бяха министърът на външните работи Екатерина Захариева, зам.-министърът на земеделието Лозана Василева, народните представители Надя Клисурска, Десислава Тодорова, зам.-областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев, общински съветници, кметове на населени места, както и много граждани.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички