Регионът

Пещерци се поклониха пред падналите за свободата на България

  03.03.2021 13:59             
Пещерци се поклониха пред падналите за свободата на България

ПЕЩЕРА. С поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България започнаха честванията на празничния Трети март. Кметът Йордан Младенов- кмет на община Пещера склони глава в памет на загиналите пред паметника на кап. Сафонов, председателя на местния парламент д-р Николай Пенев запази едноминутно мълчание пред обелиска на братя Горови.

Преминавайки през града, два лъча се събраха на пл. “България”. Заедно с тях бяха зам.-министърът на вътрешните работи и водач на листата на ВМРО Стефан Балабанов, зам.- кметовете Гълъбина Карамитрева – кандидат за народен представител от БСП и Елена Рядкова, Галя Стоянова- секретар на Общината, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, граждани, политически партии, неправителствени организации и общественици. Кметът Младенов взе участие в ритуала по издигане на националното знаме на Република България.

”На тази светла дата историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним онази мразовита зима на 1878 година, донесла изстраданото Освобождение на България. И ако трябва да прибавим още няколко само думи към тези, то несъмнено те са: „Преклонение, признателност, чест и слава на загиналите за Освобождението – руски, румънски, финландски войни и на българските опълченци”, заяви Младенов в празничното си слово.

В чест на празника с нова програма пред пещерци и гости на града на сцената излязоха мажоретен състав “Перистера”, детска фолклорна група и Танцова формация “Здравец” при ЦПЛР- ОДК Пещера. По-късно за доброто настроение песните си изпяха народните певици Калина и Невена. На площада се изви българско хоро, както повелява традицията.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички