Регионът

Пещерци се поклониха пред падналите за свободата на България

  03.03.2021 13:59             
Пещерци се поклониха пред падналите за свободата на България

ПЕЩЕРА. С поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България започнаха честванията на празничния Трети март. Кметът Йордан Младенов- кмет на община Пещера склони глава в памет на загиналите пред паметника на кап. Сафонов, председателя на местния парламент д-р Николай Пенев запази едноминутно мълчание пред обелиска на братя Горови.

Преминавайки през града, два лъча се събраха на пл. “България”. Заедно с тях бяха зам.-министърът на вътрешните работи и водач на листата на ВМРО Стефан Балабанов, зам.- кметовете Гълъбина Карамитрева – кандидат за народен представител от БСП и Елена Рядкова, Галя Стоянова- секретар на Общината, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, граждани, политически партии, неправителствени организации и общественици. Кметът Младенов взе участие в ритуала по издигане на националното знаме на Република България.

”На тази светла дата историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним онази мразовита зима на 1878 година, донесла изстраданото Освобождение на България. И ако трябва да прибавим още няколко само думи към тези, то несъмнено те са: „Преклонение, признателност, чест и слава на загиналите за Освобождението – руски, румънски, финландски войни и на българските опълченци”, заяви Младенов в празничното си слово.

В чест на празника с нова програма пред пещерци и гости на града на сцената излязоха мажоретен състав “Перистера”, детска фолклорна група и Танцова формация “Здравец” при ЦПЛР- ОДК Пещера. По-късно за доброто настроение песните си изпяха народните певици Калина и Невена. На площада се изви българско хоро, както повелява традицията.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРЕВОЗ НА КОЛЕТНИ НЕУНИВЕРСАЛНИ ПРАТКИ ДО 20 КГ И БАГАЖ БЕЗ ОБЕМИСТИ ТОВАРИ ДО АНГЛИЯ И ОБРАТНО. 00447440477886/0898961651

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички