Регионът

Наско не изигра танца на любовта, но ни зарази с нея

  06.03.2021 06:32             
Наско не изигра танца на любовта, но ни зарази с нея

Научи ни, че на всички деца трябва да се дава шанс, казва треньорката Мая Кондарева-Енчева

РАКИТОВО-ВЕЛИНГРАД. В първия епизод на новия сезон на „България търси талант“ един трогателен танц разплака много хора в страната, защото се оказа последен в живота на ракитовеца Атанас Клечаров. Наско и Алис от велинградския спортен клуб „Импулс 2002” към Центъра за подкрепа и личностно развитие-ОДК впечатлиха журито и четиримата негови членове единодушно му дадоха „Да“, но не защото 18-годишният Атанас е единственият в Европа танцьор със Синдром на Даун. Просто бяха заразени от усмивката му. Тези дни съотборниците на Наско и треньорката му Мая Кондарева-Енчева не са на себе си от болка, но заради него се усмихват през сълзи.

„Наско не спираше да се усмихва и зареждаше всички ни. Обичаше ни и всички страшно го обичаха. Танците бяха любимото му нещо.

Танцуваше от малък, ходеше и по процедури,

но в един момент танците замениха всякакви процедури

Дойде при нас 5-годишен, а в последните 10 години спечели 20 медала от национални и международни турнири. На Петия национален турнир по спортни танци, който неотдавна се проведе във Велинград, Наско трябваше да пусне балоните на откриването, докато звучеше песента „Моя страна, моя България”. Търпеливо чакаше реда си и се справи отлично. Танците го научиха не само на търпение, но изградиха у него много други качества. Той научи и нас на много неща. Научи ни да го приемем такъв, какъвто е. Децата свикнаха с него и го обикнаха с цялото си сърце. Разбраха, че той не е различен, че всеки човек носи своя индивидуалност и че той е талантлив като тях… Харесваше някои движения, по-мъжки, защото искаше да изглежда мъжкар. Имаше любими. На движения, които не му допадаха, даваше отпор.

За полуфинала в „България търси талант” с Алис подготвяха танц на любовта – румба

Танцът почти бе сглобен, а Наско си отиде си за пет дни  от коронавирус. Съкрушени сме... Последният ни проект беше „Наско и приятели”. Състезателите в клуба трябваше да танцуват покрай него и Алис в шоуто, за да покажем, че сме едно цяло. Той се вълнуваше при подготовката на този проект… Трябваше да сме заедно и на абитуриентския му бал на 22 май. Всички от клуба бяха поканени, защото съотборниците му бяха най-големите му приятели. Всички тук скърбим – от шивачите и стилистите до треньорите в Центъра Кристиян Йорданов и Дияна Енчева, и директорката г-жа Катерина Мирчева”, с вълнение казва Мая Кондарева-Енчева. Тя обучава Наско заедно с Алис и всички останали деца от школата й дълги години. Непрестанно два пъти в седмицата, първо в Ракитово, а после и във Велинград, дядото на Атанас го води в залата почти без пропуск и така до неговата 18-та годишнина.

От бТВ заявиха, че ще подкрепят школата от Велинград, в която Наско се е чувствал у дома, като предоставят средствата от sms-гласуването, събрани от един от предстоящите живи концерти в „България търси талант”.

А първата треньорка на Наско е убедена, че всички са разбрали посланието му. На всички деца трябва да се дава шанс.

Тодор ИВАНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички