Други Избори 2021

Водачът на БСП Пламен Милев: Промяната трябва да започне от образованието

  05.03.2021 12:36             
Водачът на БСП Пламен Милев: Промяната трябва да започне от образованието

С повече сигурност, спокойствие, по-добри доходи и перспектива, хората ще остават в родната си област, казва финансовият експерт

Визитка: Пламен Милев е финансов експерт, на 46 години. Водачът на листата на коалиция „БСП за България” в Пазарджишка област е завършил Университета за национално и световно стопанство в София и Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов. Доктор е по икономика. От 10 години е експерт в отдела по публични политики и анализи на БСП, а от 4 години ръководи цялото направление. През 2013 - 2014 г. е бил съветник в правителството. Част е от редакционната колегия на списание "Международни отношения". Съдебен заседател в Специализирания наказателен съд. Експерт към Комисията по икономическа политика и туризъм в Народното събрание. Владее английски, руски и сърбохърватски. Семеен, със син на 15 години.

Г-н Милев, Вие бяхте първият водач на листа за предстоящите парламентарни избори, който беше оповестен за област Пазарджик. Как приехте своята номинация?

За мен е чест и отговорност да бъда кандидат за народен представител от област Пазарджик. Това е регион с впечатляваща история, с дух и култура, със скъпи за всеки българин места като Батак, Панагюрище, Брацигово, със спа сърцето на Балканите – Велинград, с родното място на бележити личности като Пазарджик. Всяко едно кътче в областта има своята богата летопис. Най-хубавото, което ме свързва с областта обаче, са топлите и дългогодишни приятелства с хората. Към тях ще бъде и основният ми ангажимент. Убеден съм, че ще бъда полезен с реални решения, които да превърнат региона в един от най-бързо развиващите се - с високи доходи, ниска безработица и чиста природа. Приемам номинацията си за водач в област Пазарджик като висока оценка за работата си в създаването на публични политики, които могат да помогнат на България.

Трудно ли ще бъде да се печели доверието на хората, парламентът не се ползва с висок рейтинг, общественото недоволство ескалира в протести, държавата е изправена пред изпитанието да се справи с последствията от икономическата и социалната криза след пандемията?

Конкретни решения и ясни отговори са това, което очакват хората да чуят от кандидатите за народни представители. Последните години на управление доведоха до интензивно обедняване на по-голямата част от населението, дълбока човешка експлоатация, провалена политическа система и накрая до провалена държава. Хората познават проблемите, сблъскват се с тях ежедневно, очакват най-после грижата на държавата и промяна на цялостния модел на управление.     

Какви според вас като финансов експерт са проблемите на област Пазарджик и има ли потенциал да спре изселването на хора? По последни данни 38 хиляди души са напуснали региона…

В региона заплатите остават значително по-ниски от средните за страната. Инвестиционната активност също не е много висока. Символични са и преките чужди инвестиции. Област Пазарджик изостава и при усвояването на европейски средства. Предизвикателство за местния пазар на труда остава образователният профил на работещите. Ако искаме да променим региона и страната, промяната трябва да започне от образованието. На първо място държавата следва да планира кадрите, подготвяни от професионалното и висшето образование, съобразявайки специалностите и учебното съдържание така, че да отговарят дългосрочно на потребностите на икономиката и пазара на труда по общини и региони. Масово следва да се въведе професионалното образование в сферата на информационните технологии. Паралелно с това трябва да се предложат програми за поетапна преквалификация на заетите в сферата на търговия и ресторантьорство към сфери, обвързани с дигитализацията и новите технологии, комуникациите, доставките. Ще предложим ясно регламентиране на онлайн работата в Кодекса на труда. Смятам, че е необходимо да пренасочим публичния ресурс от дейности, които не водят до икономически растеж като изграждане на фонтани, градинки и стадиони в малките населени места, към подобряване достъпа до интернет, подобряване транспортната свързаност с по-голямата община или град. С повече сигурност, спокойствие, по-добри доходи и перспектива, хората ще остават в родната си област.

Местните социалисти първи подредиха листата си с кандидати за народни представители, в която влязоха професионалисти и много млади хора, с опит и като общински съветници, доказали се като принципни и отговорни към проблемите на своите съграждани, как влизате в кампанията?

БСП е консолидирана и обновена. Листата ни е доминирана от икономисти, юристи и учители, за да отговори на днешните изисквания за възстановяване на държавата. Имаме ясна и конкретна програма за управление на страната, която подготвихме след стотици срещи по места, чрез покана към обществото да си подадем ръка и заедно да кажем как искаме да живеем и какви реформи да направим, така че да се случи. Много силен и достоен екип сме в област Пазарджик. До себе си имам още 17 подготвени личности, много от които са се доказали през годините с позициите си в интерес на своите съграждани по родните си места. Това са хора, които имат куража да кажат не затваряйте училища и не вдигайте данъците във време на криза, да водят справедливи битки срещу корупцията, да спасяват гори от продажба, да защитават правата на потребителите. С тяхната искрена грижа за област Пазарджик и България влизаме заедно и мотивирани в кампанията.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички