Пазарджик

В месеца на театъра актьори и режисьори си спомнят за времето в Младежкия дом

  18.03.2021 06:11             
В месеца на театъра актьори и режисьори си спомнят за времето в Младежкия дом

Професионален актьор не може да играе като талантливи деца, необременени с нищо

Март е месецът, който всяка година Младежкият дом в Пазарджик посвещава на театъра. 2021-а не прави изключение въпреки пандемията. Просто повечето инициативи сега са онлайн. Още повече, че продължава и уеб кампанията, посветена на 50-годишнината на Дома.

През целия месец във вилтуалното пространство ретроспективно се представят видеоматериали от превърналия се в традиция Младежки театрален фестивал "Океан от любов", както и от Мартенския театрален маратон, който се провежда от 2016 г.

Присъственото събитие ще е само едно - спектакълът "Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта" на режисьорката Василена Радева, който зрителите ще могат да видят в Голямата зала на 15 март, от 19:00 ч. Постановката театрализира документалната книга на Петя Накова "Годината на осемте химии", в която е описана

борбата на няколко жени, включително и на авторката, с диагнозата и реалността на рака на гърдата

Театърът е на почит в Младежкия дом в Пазарджик още от самото му създаване. Оттогава датират театралните студия като форма на себеизразяване на младите хора. Те са оставили дълбок отпечатък върху участниците през годините.

- Получихме многобройни поздрави за юбилея както от ръководители, така и от студийци - сподели пред "Знаме" директорката на Младежкия дом Инна Церовска. - Всички споделят с любов и мило чувство за времето, прекарано в тази сграда, и най-вече за свободата да реализират и най-щурите си идеи.

Желаещите да участват в театралните студии винаги са били много. Минавали са през кастинги, провеждани от професионалисти.

Най-големите режисьори и актьори,

които са били през театралните сезони в пазарджишкия театър, са ставали ръководители на тези студии. Сред тях са Николай Поляков, Стефан Попов, Красимир Ранков, Василка Сугарева и други. Много от студийците в младежките си години след това се завръщат като ръководители. Например Янина Кашева, Диана Бациева, Александър Пасков, Александър Братоев, който в момента е начело на Младежки театър "Приятели" към Младежкия дом в Пазарджик.

Техни спомени са поместени в блога на Дома, посветен на 50-та годишнината.

Диана Бациева: Въпреки, че мина доста време, откакто стъпих на сцената в Младежкия дом, спомените и емоциите са много, много ярки. Спомням си преди всичко един ентусиазъм, огромен ентусиазъм, с който започнахме да работим. Както и за много любов, надежда, вяра в това, което правехме. Всичко това, примесено с една младежка непосредственост и спонтанност, помогна да се роди магията на театъра. Пиесите на режисьора Георги Стоилов – "Очите на Веселка", "Чудесната тройка", имаха огромен успех, залата беше винаги препълнена. Всичко това за нас, 15-16 годишни младежи, беше истинско чудо. А на мен лично ми даде крила, надежда и вяра, че това е моят път - пътят към театъра.

Василка Сугарева: В театралната студия цареше обич, доверие, творческа свобода и желание за изява. Всички чакахме с нетърпение срещите и репетициите. Работехме страстно и неуморно, заедно разкривахме тайните на театъра, радвахме се на постиженията си и се зареждахме с успехите. Горда съм, че двама от младите артисти поеха нашия път и завършиха НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Константин Буров завърши „Филмова и ТВ режисура“, а Елина Чанева – "Актьорско майсторство за куклен театър". Трите творчески години в скъпия на сърцето ми Младежки дом са наситени с вълнение, вдъхновение и вълшебни мигове. Това е един щастлив и незабравим период в моя живот.

Гаро Ашикян: Приятните експерименти и самата среда се различаваха от по-скованата действителност в другите културни институции по това време. Трудно ми е да посоча дори един случай на цензура. Слава Богу, че го имаше Младежкия, в който се усещаше глътката свободен въздух.

Константин Еленков (актьор в Драматичен театър - Пловдив, изиграл "Одисей" в едноименната постановка, пожънала голям успех): "Океан от любов" за мен наистина е океан от любов. Винаги съм се чувствал страшно обичан и страшно подкрепян на този фестивал. Нивото на професионализъм е огромно, много високо. И разбрах нещо много важно - че никой професионален актьор, нито в България, нито световен, може да играе по-добре от едни талантливи деца, които са необременени с нищо, необгрижени с нищо.

- Предстои още една изненада - разкри Инна Церовска. - Подготвяме специален

подкаст с водещ Спас Крайнин, който е журналист в БНР,

но започва да се занимава с "Журналистика" в Младежкия дом.

В петък пък провеждаме конферентни разговори с колеги, ръководители на театрални студии от страната, за предизвикателствата и бъдещето на театралните обучение за деца и младежи. Първият разговор се осъществи през Zoom и се излъчи на 5 март в блога и социалните мрежи. Участие в него взехме аз, Гьорги Георгиев - Антика - режисьор, актьор и музикален педагог, дългогодишен сътрудник на "Океан от любов", както и Цвете Лазарова – ръководител на Театрално Студио "Смехурко" в Банкя.

Следете за всичко интересно каналите на Младежкия дом във "Фейсбук", "Инстаграм", "YouTube"  и https://blog.mdompazardjik.com/.

Мария ДЪБОВА

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички