Регионът

Дервишовден е под въпрос, но ще оцелее

  14.03.2021 06:35             
Дервишовден е под въпрос, но ще оцелее

В традиционни „джумалски” селища празнуването на Сирни Заговезни все още е условно, макар отдавна да е ясно, че този път гостуващи групи никъде няма да има. От народно читалище „Теофил Бейков” в Калугерово например коментираха, че имат готовност да празнуват, но обстановката е неясна и променлива заради пандемията, така че до последно игрите ще са под въпрос.

Всяка година много от нас стават свидетели на шумните и цветни кукерски обичаи, които символизират отминаването на зимата и идването на пролетта. Маскирани със страховити кожени костюми, звънци и тояги, тяхната цел е да прогонят злите духове. Самата дума кукер означава „високи, маскирани хора”.

Езическата традиция датира дори преди създаването на българската държава - цели 6000 години назад във времето, според някои източници. Кукеровден е считан от историците като най-старият ритуал към бог Дионис. Според тях, той е бил както най-обичаният гръцки бог, така и най-страховитият - защото виното винаги има две лица и хората никога не са знаели в какво настроение ще бъде любимият им бог днес. Според тракийските вярвания, бог Дионис умира и възкръсва в зимните утрини.  Въпреки езическите корени, традицията успява да се съхрани във времето и се превръща във фолклорно наследство на младите хора в България.

Кукерските празници се честват между Месни и Сирни Заговезни в Източна България и между Коледа и Богоявление в западната част на страната. През тези дни кукерите излизат облечени в страховитите си костюми, за да прогонят студа и зимата, а за плодородие извършват обреди като сеитба и оране. Маските им трябва да са грозни и страшни, точно както са били маските на предците им - във вид на овен или козел, животните в които най-често се е превръщал Дионис. Други маски пък са били с две лица - символ на доброто и злото и неспирния баланс в природата.

В обредите участват предимно мъже - ергени, разделени на различни групи, и носещи подобни костюми. Те танцуват ритмични танци, при които най-запомнящи се тропотът на тоягите и звъненето на чановете. Колкото по-шумни са, толкова по-добре, защото именно за шума се смята, че ще изплаши и прогони злите сили. Разбира се, традицията отдавна вече е пречупена през призмата на съвремието и не само мъже може да участват в тези ритуали. На тях може да видим и пременени жени и деца. Играят се пиеси, танцуват се народни танци, така че всеки може да се наслади на разнообразието от култура, история и традиция. И дори тази година да не станем свидетели на празника, традицията ще оцелее.

Михаела ИСКРОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички