Регионът

Съграждани правят действащ самолет

  16.03.2021 06:36             
Съграждани правят действащ самолет

Идеята за възпитателен „летящ музей” започва с чехословашкия „Доган”

ПАЗАРДЖИК. Наш съгражданин е главният изпълнител на възстановяването на исторически самолет, който трябва да полети в небето и да възпитава. Леко Гергински се е нагърбил с отговорната и нелека задача да направи действащ „Авия В-534” („Доган”). За възстановяването на Авия-та ще му помага 34-годишният му син Мартин. „Доган” е кодовото име на чехословашкия изтребител-биплан, който е на въоръжение в нашата авиация от 30-те години на миналия век. Вече е доставен двигател за него от Беларус, макар от митницата да задържали мотора и да настоявали за

разрешение от военното министерство, защото бил „с двойно предназначение”

„Аз им казах, че това е преработен двигател 92 коня с редуктор от „Сузуки”, а не от МиГ-29. Слава Богу, после нямаше въртели и двигателят вече е при нас”, коментира Гергински пред наш репортер. Леко Гергински е родом от Баня, Панагюрско, но от години живее в областния град. Той е познат не само на авиолюбителите. Той е председател на сдружение с нестопанска цел „Летящи легенди България”. През 2008-а Гергински, под шапката на сдружение „Авиореликви”, направи единствена в света летяща реплика на „Албатрос Ф2”, събирайки парче по парче от архивите и музеите в Европа чертежи на легендарния самолет (те са унищожени при пожар във фабриката „Албатросверке”).

Направи го безвъзмездно и го подари на държавата,

а тогава в хангара на летище „Черногорово” дойде и министърът на транспорта Петър Мутафчиев да стисне ръката на конструктора. Държавата си прибра подаръка едва три години по-късно, а на 12 март 2016-а първият бомбардировач в световната история „Албатрос” стана на пепел при пожар заедно с всички останали самолети в Музея на авиацията в Крумово - “По-2” , “Капрони КБ-1”, “Лаз-7М”, ДАР-1”... Дори имаше версия, че палежът е умишлен и е саботаж, защото на 13 март 1913-а е превзет Одрин, но това не бе доказано.

Съгражданинът ни има

най-богатия историко-технически архив от работна документация за над 70 самолета

Той самият е възстановил до момента и други два действащи самолета - създаденият от френския майстор на мебели през 30-те години на 20-и век "Пю де сиел" ("Небесна бълха") и френският изтребител  "Нюпор 24”

Днес Гергински е в центъра на сдружение „Летящи легенди България”, което се е амбицирало да възстанови важните за България самолети, които да бъдат събрани в хангар-музей и да летят по време на авиошоута със свободен достъп.

Леко и Мартин в момента правят и друг самолет – ДАР-1,

който е в мащаб 1:4 и е по поръчка на Института по въздушен транспорт. „Доганът” обаче е по линия на сдружението, в чийто устав е записано, че всички самолети, за които се набират средства от доброволци и ентусиасти, няма да се продават или отдават под наем, а ще се използват единствено за възпитанието на младото поколение и за подбуждане на родолюбието на сънародниците ни, като собственост на „Летящи легенди България”.

Чешкият самолет, който правят с Мартин, ще бъде метален, с рама от заварени тънкостенни безшевни стоманени тръби, с обшивка на тялото от термосвиваем плат-дакрон, скелет от алуминиеви тръби и профили с различно сечение плюс нитове.

Цялата изработка струва около 60 000 лева, но най-скъпите части са закупени

- Трябват ни още около 45 000 лева. Благодарим на всички, които правят дарения на банковата сметка на сдружението. Пари превеждат основно наши момчета от чужбина, които са прегърнали идеята за „летящ музей”. Доц. д-р инж. Атанас Хасъмски от Пловдивския университет, който е и експерт по дела за авиокатастрофи, ни помага безвъзмездно. А един стар механик от София ни изпрати готово опашно колело за „Авия” – беше чудесен подарък за Нова година... Всъщност, ние имаме готовност още сега да оборудваме един музей на авиацията, ако ни се осигури помещение от сто квадрата - казва Леко Гергински, който съхранява експонатите за такъв музей. Сред тях са очилата и кортика на един от въздушните ни асове – командирът на щурмови орляк и ветеран от Втората световна война капитан Цвятко Колев, както и

бонето на самия Радул Милков

- един от първите организатори и командири на българската авиация, който заедно с Продан Таракчиев на 16 октомври 1912 над Одрин извършват първия боен разузнавателен полет в Европа, а според някои изследователи – и първата бомбардировка в света.

- Бонето го купих на старо и едва като го откопчах, видях надписа с химически молив на името му, вдига рамене Гергински… - При мен има много „история” и е добре тя да намери своето място. За да покажем на младите, а и на света, какво сме имали.

И оше малко история

Първите 12 самолета „Авия B-534” пристигат в България през пролетта на 1938 г., а сделката е изненадваща и намирисва на коруппция. След 1940 г. „Авия” вече не е модерен и отговарящ на изискванията за водене на въздушна война самолет. В нашите ВВС тези самолети получават името „Доган“. През втората половина на 1943 г. „доганите“ сформират 2-ри щурмови орляк „Доган“, защото след първите сблъсъци с англо-американската авиация става ясно, че са безнадеждно остарели като изтребители. Американците и англичаните обаче са изумени как летящите им крепости са нападнати от „комари”, които имат учудващо много добри попадения от бордовите си оръжия, макар и лекокалибрените 7.92-mm картечници, които не могат да им причинят някакви по-сериозни повреди, обяснява Гергински. На конструкторските му умения се възхищават, както наши, така и чужди любители и професионалисти, изкушени от авиацията. Леко правил и МПС на въздушни възглавници. За работата си по самолета „Нюпор” той получи похвала и от представители на световния гигант "Юрокоптер", които му дадоха най-високата оценка „К”. Тогава на крака в Панагюрище дойде да му стисне ръката и самият шеф на Българската Аерокосмическа агенция (БАКА) проф. Борис Бонев. А панагюрци се втрещили след като по улиците видели вместо каруца бойната птица - с тежка картечница “Викерс-1916” на главата - точно копие на оръжието, изработено от варненски майстор.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички