Други

Премиерът Борисов спря ваксинацията с AstraZeneca

  12.03.2021 12:37             
Премиерът Борисов спря ваксинацията с AstraZeneca

Премиерът Бойко Борисов разпореди имунизирането с ваксината на AstraZeneca да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й. Това стана ясно на работно съвещание, свикано от министър-председателя.

„Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза – може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате“, категоричен бе Борисов.

Евроагенцията по лекарствата разследва проблемите с ваксината на AstraZeneca

Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. „Ние, държавите членки, само сме ползватели“, допълни Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов посочи, че късно снощи няколко държави са спрели имунизацията с ваксината на AstraZeneca на своите територии. Проф. Ангелов заяви готовността за издаването на заповед, с която и в България временно да бъде прекратено прилагането на Оксфордската ваксина, докато се извършат всички проверки на българската Изпълнителна агенция по лекарствата и на Европейската агенция по лекарствата. Здравният министър докладва още, че в рамките на вчерашния ден има над 15 000 ваксинирани лица, а днес ваксинацията продължава.

Здравните власти са категорични: Нито една партида ваксини в България не крие риск за хората. „Продължаваме изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини. Очакваме в понеделник доставка на 21 060 дози от ваксината на Pfizer, а на 19 март - 33 600 дози от Moderna“, заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той добави, че до края на март предстоят и още доставки от ваксините. Същевременно страната ни е в постоянна комуникация с Европейската комисия за осигуряване на допълнителни количества от двете РНК ваксини.

Борисов изиска строг и постоянен контрол за спазването на противоепидемичните мерки у нас, което осигурява възможност за функционирането на бизнесите.

„Не се страхуваме да носим отговорност. Ползваме локалния подход, не защото ни е страх да вземем решение на централно ниво, а защото има градове и населени места, където няма толкова заболели и не виждам никакъв смисъл да слагаме всички под общ знаменател“, заяви министър-председателят. „Направете среща с ръководството на моловете по места и им казвате – спазвате правилата, работите, не ги спазвате, тогава се сърдете на себе си. Като имаме претенциите за умна, интелигентна и иновативна нация, трябва ли да му се издава заповед на човек, за да спазва мерките“, каза премиерът.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички