Регионът

COVID-19 и вирусните ваксини представи проф. Радка Аргирова в „Уни Хоспитал“

  17.03.2021 15:58             
COVID-19 и вирусните ваксини представи  проф. Радка Аргирова в „Уни Хоспитал“

ПАНАГЮРИЩЕ. Проф. д-р Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, представи в МБАЛ „Уни Хоспитал“ презентацията „COVID-19 и вирусни ваксини“.

- Успешният изход от битката с настоящата пандемия от COVID-19 е масовата ваксинация - подчерта в началото на лекцията проф. Аргирова.

Посочени бяха механизмите за възникване на причинителите на епидемиите и пандемиите, целта на имунния отговор при вирусни инфекции, целите на имунизацията. Подробно бяха разяснени структурата на вирусния геном, морфологията на вариона – SARS-CoV-2, разликите между „мутация,, „щам“ и „вариант“ на вирусите, развитието на инфекцията от COVID-19 и диагностиката ѝ във времето.

В отговор на поставени въпроси проф. Аргирова уточни, че пациентите с хронични заболявания, които са добре контролирани, могат да се ваксинират, както и че имунизацията е препоръчителна и за преболедувалите коронавируса, но 2-3 месеца след излекуването.

Гостуването на проф. Аргирова е част от политиката на МБАЛ „Уни Хоспитал“ за повишаване квалификацията на медицинските специалисти в лечебното заведение.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички