Понеделник, 21 Фев 2022
 
Пазарджик

Ето как руската общност отпразнува Масленица в Пазарджик

  20.03.2021 06:37             
Ето как руската общност отпразнува Масленица в Пазарджик

6-годишният Пламен спечели най-вкусната награда – печен петел

ПАЗАРДЖИК. Руската общност в областния град за пореден път отбеляза своя празник Масленица. Празникът носи името си от обилно намазаните с масло блини - традиционните руски палачинки. Приготвят се повече от хиляда години. Тестените изделия са кръгли и златисти, напомнящи слънцето и се считат за негов символ. Хапват се точно на Масленица”, разказа пред „Знаме” Фаня Шамилова, председател на сдружение „Съотечественици”-Пазарджик.

Празникът е предвестник на идващата пролет. С изгарянето на чучелото – женска фигура от слама, се прогонва лошотията, а празнуващите, хванати за ръце в кръг, обикалят около огъня и наричат: „Гори, гори ясно и не угасвай!”. Другото зло – коронавирусът, също е време да си отиде. Това пък написали в нарочни листчета участниците в ритуала. Листчетата били събрани в джоба на престилка, опасана на една от жените, дошли да празнуват на Писковец. И понеже хвърлянето на блинове в печката е забавен ритуал, който носи награда, а наградата е по едно геврече (баранка), не може без победител. В случая победител с най-много гевречета сега станал 6-годишният Пламен Чалъмов. За точността си той получил и най-вкусното отличие – печен петел.

„Потачихме и българския празник Сирни Заговезни с хапването на халва, вързана на конец. Децатас е надпреварваха кой пръв ще отхапе от сладкото лакомство. Имаше и други интересни игри - теглене на въже, скачане с чували и много други забавления, които белязаха Масленицата. Да сме живи и здрави, така ще бъде и следващата година”, казва Фаня Шамилова.

Датата на Масленица се променя всяка година – кулминацията винаги е в неделя и съвпада с датата, на която в България празнуваме Сирни Заговезни, една седмица след Месни Заговезни и седем седмици преди Великден. В Русия тържествта продължават цяла седмица – от понеделник до неделя, като за всеки ден си има различна традиция. Преди това се приготвят освежителни напитки и се канят гости. В миналото всеки ден е бил отреден за среща с най-близите хора от семейството. Например в сряда тъщата посрещала зетьовете си, а в петък снахите посещавали свекървата. Забавлението започва в понеделник. Вторник се смята за ден на младите хора. Навсякъде се провеждат забавни игри, пеят се песни, танцува се. Има ли тъга през тази седмица, това е лоша поличба. Някъде листчетата се слагат в джобовете на чучелото от слама, което се е превърнало в символ на Масленицата. То се носи из цялото населено място, а след това се изгаря, като се нарича за богата реколта, за пропъждането на болестите и за това хората да живеят в мир и просперитет. Това е и кулминацията на празника. Тази кукла символизира зимата, а огънят пречиства всичко лошо, за да посрещне идването на пролетта.

Ана МАТЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички