Понеделник, 21 Мар 2022
 
Други

Художничката Албена Младенова: Изкуството е терапия

  20.03.2021 06:42             
Художничката Албена Младенова: Изкуството е терапия

Боите в картините сами избират себе си

ПЕЩЕРА. Пловдивската художничка Албена Младенова гостува за първи път с изложба в галерия "Проф. Веселин Стайков". В експозицията са представени 76 творби - маслена живопис и компютърна графика.

- Картините са без имена и сами говорят за себе си, защото зрителите възприемат абстрактното изкуство с емоция и въображение, а не с думи - сподели пред "Знаме" авторката. - Всеки от тях ще открие богатството от цветове и усещането за красота. Боите сами избират себе си.

Преди време рисувах с традиционната за занаята четка, сега

залагам на 7 различни по размер шпатули

Размахът и посоката им определят как ще изглежда изображението в картината.

Посягам към четката само при очертания на контури и определени детайли в творбата, каквито са лицата на хората. В изложбата показвам 4 подобни образци. Иначе, тя ми служеше преди много години да рисувам пейзажи и голи тела, припомни Албена Младенова.

Графиката е другата й страст. Днес заменя сухия пастел и въглена с графично обработване на картини и

рисуване върху таблет с електронна писалка

- Подготвям творби в комбинация между фотография и графика. Ако е живот и здраве, през май-юни ще покажа новата си изложба, довери художничката.

Тя е авторка на още 2 самостоятелни изложби. Нейни картини красят частни колекции в Люксембург, Белгия, Германия, Франция, Австрия и Обединеното Кралство.

Щастлива е, че след 13 години в Люксембург отново е в любимия си Пловдив. Допреди година там

работи като преводач в Европейския парламент,

ползвайки английски, френски, италиански и немски. Далече от родината, се обръща към рисуването - една сбъдната детска мечта. Определя изкуството като терапия за душата, бягство от трудния живот и еднообразието в ежедневието.

- Пандемията ми помогна да оценя значимостта на малките неща, да бъда себе си. Преоткрих отново красивата България, чието слънце и небе ме зареждат с невидима енергия да творя, вълнува се Албена Младенова.

Художничката е родена в Казабланка,

Мароко. Завършва "Българска и френска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Има и икономическо образование в същото висше учебно заведение.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички