Спорт

Статистикът на ВК ”Хебър” Аби: Не съм герой, просто извадих езика на Драган

  28.03.2021 06:50             
Статистикът на ВК ”Хебър” Аби: Не съм герой, просто извадих езика на Драган

И друг път съм помагал в критични ситуации, но на непознати хора

ПАЗАРДЖИК. Статистикът на ВК „Хебър” Айкут Айдън и мениджърът на пловдивския „Марица” Борис Халачев бяха героите, които оказаха най-адекватна и бърза първа помощ на колабиралия треньор на хебърци Драган Иванов. От клуба благодариха и на двамата, а Айдън през седмицата получи специален плакет за проявени смелост и геройство при спасяване на човешки живот от кмета Тодор Попов. На сайта си „Знаме” първи писа за инцидента с треньора на волейболния ни представителен тим Драган Иванов. „Бих искал да изразя своето отношение на уважение към човек, който е с нас повече от година и който се справя изключително добре с работата си във волейболния клуб, но освен своите професионални качества, той притежава и изключителни лични такива. Преди няколко дни той пръв се притече веднага на помощ и благодарение на неговите усилия Драган Иванов в момента е жив и здрав. Моето отношение на уважение е към Аби, както ние го наричаме! Изключителен респект към него!” Това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов при връчването на плакета на Айкут Айдън.

„Аз просто се опитах да помогна на Драган, за мен няма значение кой е бил в неговата ситуация, надявам се да няма нужда от мен за следващ път. Благодаря много за подаръка, оценявам го, не знам какво да кажа, аз просто помогнах, не съм герой“, каза Айдън. Той разказа подробности за инцидента пред „Знаме”.

- Г-н Айдън, поздравления за вашето героично поведение! Случвало ли се е и друг път да действате в екстремни ситуации?

- Да, имало е подобни случаи няколко пъти преди това. Но на непознати хора. Честно казано, не ми се беше случвало на някой, когото познавах толкова отблизо.

- Как видяхте ситуацията с Вашите очи? Можете ли да ни кажете повече подробности за първата помощ?

- В началото не видях първия момент на кризата на Драго. Веднага след като видях, че треньорът лежи на земята и всички бързат към него и се суетят, хукнах веднага натам. В първия момент трябваше просто да го сложа в стабилна безопасна позиция и около него да има въздух, а не толкова хора. Тогава видях, че си е глътнал езика и не може да диша. Извадих го и той започна да диша.

- Как придобихте знания за оказване на първа помощ? От филмите и интернет? Или не?

- През годините много пъти съм имал обучения за оказване на първа помощ. Минах сериозни курсове за това и в спортната академия. Освен това съм воден спасител – като такъв работя и на басейн, и на морето, от около 6 години,

- Чухте ли се с Драго Иванов след инцидента? Как е и какво ти каза?

- Да, научих новината след мача, че е стабилизиран. По-късно се чухме, ден преди да дойде и да се сбогува с нас като старши треньор поради здравословни причини. Не знам какво се прави в такива ситуации, но и двамата просто се прегърнахме и той ми благодари.

- Вие сте скромен и смирен човек. Моля, разкажете ни малко повече за себе си.

- Благодаря, това, което казвате е мило. Аз съм на 31 години. Роден съм в Турция, в Измир. Живея там. Не съм женен. Работил съм в Турция 15 години в националните отбори на младежите и девойките. Три години бях в мъжкия национален отбор, както и 2 години в националния отбор за мъже в Черна гора.

- Кое е любимото Ви нещо за правене извън игралното поле?

- Прекарването на време с хората, които обичам, ме прави много щастлива. През лятото обичам да съм на морето и там най-много ми харесва да практикувам водни спортове. Ходя на пазар, прекарвам повече време в разходки сам или посещавам и разглеждам нови места. Това обичам да правя.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички