Пазарджик Регионът

Започна ремонт „по европейски” на пътищата до Белово и до Батак

  26.03.2021 15:24             
Започна ремонт „по европейски” на пътищата до Белово и до Батак

ПАЗАРДЖИК. С първа копка днес официално стартира изпълнението на проекта за ремонт на републикански пътища I-8 - Пазарджик-Белово и II-37 - Пазарджик – Батак. Вицепремиерът Екатерина Захариева лисна менчето с вода под аплодисментите на кмета Тодор Попов, зам.-областния управител Йордан Бончев,, шефката на Областно пътно управление Мая Шимбова и областния координатор на ГЕРБ Найден Шопов. Изпълнителите от „Европейски пътища” увериха, че изпълнението ще бъде „по европейски начин”

По проект ремонтът на републикански път I-8 от Пазарджик до края на област Пазарджик, посока към София, участък с дължина 40 км, включва подобряване на експлоатационното състояние на пътя, подобряване отводняването. Предвидено е също така изграждане на ново кръгово кръстовище при разклона за гр. Септември, с което ще се подобри организацията на движение и ще се намали броя на ПТП, които през последните години зачестиха в участъка. Изпълнение на нова пътна маркировка и вертикална сигнализация. Строително-монтажните работи са с прогнозна стойност близо 53 000 000 лева с ДДС.

Републикански път ІІ-37 ще се ремонтира в участъка от бензиностанция „Лукойл“ до началото на гр. Батак, с дължина от 32 км. Предвиждат се дейности за подобряване на експлоатационното състояние на пътя, както и подобряване отводняването, изпълнение на нова пътна маркировка и вертикална сигнализация. За реализиране на този участък се предвиждат близо 43 000 000 лева с ДДС.

Срокът за завършване на двата обекта е края на 2021 година. Мая Шимбова обаче обеща, че

това ще стане до Димитровден,

защото изпълнителят „Европейски пътища” ще даде всичко от себе си, за да завърши ремонта до 6 месеца.

С настъпването на пролетта строителството започва и настъпват така дългоочакваните ремонти”, каза кметът Тодор Попов. „Стартираме два важни за областта и за града ни проекти. Трябва да благодарим на нашите партньори от централната власт и на Агенция „Пътна инфраструктура”. Неслучайно сме поканили г-жа Захариева, защото тя има значимо участие в това нещата да се случат. Това е държавна инфраструктура и без съдействието на държавата ремонти няма как да станат. Искам да благодаря на нашите дългогодишни партньори от „Европейски пътища” – фирмата, която поддържа републиканската пътна мрежа в областта. С тях сме работили и в града, и по пътя Пазарджик – Пловдив миналата година. Знаем мащаба и качеството на тяхната работа и сме убедени, че този проект ще бъде изпълнен в качество и даже предсрочно.

Хубаво е оттук нататък да насочим вниманието си към второстепенните пътища

От най-голямо значение, разбира се, е да си довършим магистралната мрежа в страната, защото магистралите и пътищата са кръвоносната система на една държава. Нашата „кръвоносна система” обаче е стара, затова всичко трябва да бъде освежено, за да може да има във всички части на държавата достъпен, удобен и комфортен транспорт, за да се развиват еднакво всички региони. Днес съм изключително щастлив да сложим старт на тези дългоочаквани ремонти и съм сигурен, че към края на годината ще имаме една полезна, нова и удобна инфраструктурна, която да обслужва общините в нашия регион. Както виждате, тук на всеки три секунди минава кола и камион. А това говори за амортизация на тези пътища, които не са пипани откакто са направени. Другия петък пак ще се видим, но за да открием отсечката на ул. „Свобода”, която е готова – остава само да се положи горния асфалтов слой и да се направи маркировката. В момента текат и тези дейности по двата булеварда, които оправяме в момента (бул. „Ал. Стамболийски” и бул. „Христо Ботев”, б.р.). Там работим по-бавничко, за да не притесняваме хората като затворим булевардите, но се надявам, че до Великден и там ще бъдем готови, след като довършим слагането на тротоарите, фрезоването и пресафалтирането. И което е най-важно, в момента сме на финала на обществената поръчка

за избор на фирма-изпълнител за обхода на Пазарджик

Имам уверението на нашите партньори от АПИ, че изпълнител ще бъде избран до средата на април, така че за Великден ще стартираме този така важен за всички ни обход, който ще реши в голяма степен сериозните транспортни проблеми, свързани с тежия трафик”, допълни кметът и помоли за разбиране шофьорите.

„Радвам се, че успяхме да осигурим през този мандат наистина незапомнено от доста години много средства за реонт на пътната инфраструктура за нашата област, каза на свой ред вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Съгласна съм с кмета Попов, че магистралите са кръвоносната система, но не трябва да забравяме и второкласните и третокласните пътища. Точно затова ще вложим и сме предвидили само за нашата област в следващия мандат 110 км само за второкласните и третокласните пътища. Пътувам често по тези пътища и знам колко са важни ремонтите за хората в общините в нашата област, но те са важни и за хората извън нея. На миналата кампания въпросите за околовръстния път бяха едни от най-често задаваните тук. Щастлива съм, че правителството успя да осигури 65 милиона лева. И обществената поръчка вече тече. Обещавам ви, че няма да ги оставя на мира.

Защото асфалтът може да не се яде, но той води тези, които ни дават прехраната

– инвеститорите идват в градовете и регионите с добра инфраструктура", каза Захариева и припомни, че като зам.-министър и като министър в служебния кабинет на регионалното развитие заедно с изпълнителите от "Европейски пътища" са строили  заедно магистрала "Марица" и Лот 4 на магистрала "Струма".

Това ще бъдат пътни артерии, които ще бъдат изградени по европейски начин. Ще направим всичко възможно тези два ремонта да бъдат завършени за 6 месеца Надявам се за Димитровден да може да се поздравим с новите два пътни участъка, заяви и от името на изпълнителите Маргарита Попиванова. Тя поясни, че „Европейски пътища” изключително отговорно поема строителството на тези два мащабни проекта и даде още подробности за изпълнението. На път I-8 – Пазарджик до Костенец, ремонтираната отсечка ще бъде почти 41 км. Предвидено е фрезоване, студена рециклация, която ще се прави за заздравяване на пътната основа, след което ще се положат два слоя асфалт, като и двата слоя ще бъдат с полимер битум, който в момента се използва, за да се заздрави пътната основа. Ще бъдат направени всички отводнителни мероприятия и напълно ще се реконструират бетоновите съоръжения.

Участъкът на път и II-37 – Пазарджик-Батак е 32 км и там също се предвижда фрезоване, подмяна на асфалтовата настилка, полагане на три слоя асфалт и геотекстилна мрежа за заздравяване на пътната основа. Навсякъде ще има нови банкети, маркировка, ще бъдат подменени и мантинелите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички