Избори 2021

В партия КОД сме идеалистите на дясното, казва Димитрина Кацарова, водач на листата в Пазарджишка област

  29.03.2021 12:23             
В партия КОД сме идеалистите на дясното, казва Димитрина Кацарова, водач на листата в Пазарджишка област

Димитрина Кацарова е водач на листата на партия КОД (Консервативно обединение на десницата) в 13-и МИР-Пазарджик. Съгражданката ни е икономист по образование, завършила УНСС, работила в юридическата и в банковата сфера. Омъжена, с две деца.

Г-жо Кацарова, кое ви отличава от останалите десни партии?

Партия КОД е дясна партия, водена от убеждението, че десните хора бяха излъгани, а дясното беше подменено от социалисти, които изградиха псевдо капитализъм в условия на либерален модел. Либералната претенция за отказ от идентичност е отказ от бъдеще. КОД е европейска партия. До този момент в България няма такава политическа сила. Наричаме себе си просветени патриоти.

В предизборната програма на КОД сте заложили необходими промени във всички сектори…

Да, живеем в пандемия. Но обществото не може да бъде жертва на невъзможността на държавата да накара здравната система да поеме здравните предизвикателства пред гражданите. Сега държавата е пасивен наблюдател на кризата. Ние предлагаме замяна на спиралата от поредни затваряния с процес по задължително масово и селективно тестване още при първите признаци за нарастване на заболеваемостта. За целта сме разработили конкретни мерки, които цялостно да променят здравната система. За да осигури тя ясен и непрекъснат път на пациента по време на неговото лечение на всички нива и да не бъде източвана. Имаме стратегия не само за реформа в здравеопазването, но и за образованието и сигурността. Защото това са трите същностни ангажименти на държавата, поне би трябвало да са. Образованието трябва да се превърне в ценност от стратегическо значение и да се спре с либералните експерименти в българското училище. Това ще стане със задължително основно образование, с вътрешно преструктуриране на бюджета и премахване на всички паразитни разходи, с въвеждане на задължителни стандарти за минимум от знания и умения, с регулярно оценяване  на системата от независима институция извън МОН... В системата на сигурността също трябва преструктуриране, но първо е нужно да бъдат прекъснати олигархичните зависимости.

Споменахте за икономическата криза, но доколко тези промени са възможни в тежки икономически условия?

Като икономист приветствам линията на КОД за „нова икономическа свобода” . Такава може да се постигне чрез прост ефективен и безотказен механизъм - Закон за единните държавни изисквания и контрол. Така ще се създадат ясни и устойчиви отношения предприемач–държава и безпрецедентно ще се улесни стартиране на малък и среден бизнес. Ще се прекрати напълно субективната преценка на проверяващите, защото всички проверявани условия и параметри са числово измерими, а процедурите - стандартизирани. Това ще стане след като всички изисквания и норми за даден тип стопанска дейност се консолидират в единен публичен протокол, позволяващ преминаване към уведомителен режим без каквито и да са предварителни проверки, одобрения и разрешения. Никой проверяващ няма да има право да изисква, предписва и налага санкции за каквото и да е извън условията, нормите и параметрите, посочени в единния протокол. Знаем как да постигнем стабилни публични финанси, включващи нисък бюджетен дефицит, строг контрол върху публичните разходи, малък държавен дълг, стабилна банкова система.

Какво визирате под „декомунизация на обществото” в програмата на КОД?

След краха на тоталитарния строй „елитната“ прослойка на БКП не беше наказана за престъпленията, извършени срещу собствения си народ даже по линия на Хартата за правата на човека на ООН. Този кръг хора успя да се превърне в основен фактор, контролиращ всички сфери на живота ни. КОД предлага законодателство, гарантиращо отстраняването на висшата номенклатура на БКП и ДС и наследниците им по права линия от достъп до публичен финансов ресурс чрез забрана да бъдат бенефициенти по обществени поръчки над определена стойност. И да се ограничи влиянието им върху съдебната власт и медиите, чрез въвеждане на допълнителни изисквания.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички