ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Двама мъже се преборват с Ковид след животоспасяващи операции

  01.04.2021 13:50             
Двама мъже се преборват с Ковид след животоспасяващи операции

ПАЗАРДЖИК. 70-годишният Милчо Фудулски от Пазарджик се налага спешно да постъпи в Хирургично отделение на 8 март. Той е приет с тежък перитонит и опасност за живота. На болния е извършена спешна хирургична интервенция, но след операцията се оказва, че тестът му за коронавирус е положителен. Поради тази причина той е изолиран в отделна стая.

Възрастният мъж успешно преодолява операцията,

но развива двустранна ковид пневмония с дихателна недостатъчност, което налага след 10 дни лечение в Хирургията да бъде преместен в Ковид реанимация, където в продължение на 11 дни е поставен на неинвазивна белодробна вентилация. След успешно лечение в интензивния сектор отново е върнат в Хирургично отделение.

Милчо Фудулски не си спомня почти нищо за постъпването си в болницата.

- Изпитанието беше за лекарите, сестрите и санитарите,

които се грижеха за мен и ме спасиха . Горещо им благодаря! Без тях нямаше да се оправя - сподели с благодарност преди изписването си седемдесет годишният мъж.

94-годишният Ангел Вичев , който живее при своя син в Батак, се налага да бъде опериран по спешност, след като е приет на 11 март със заклещена ингвинална херния и чревна непроходимост. След операцията е тестван за ковид и се оказва и с положителен тест за ковид инфекция. Седмица по-късно е преведен в Ковид реанимация заради двустранна пневмония с

прогресираща дихателна недостатъчност

Поставен е на неизвазивна белодробна вентилация и в продължение на 12 дни е на интензивно лечение. Върнат е обратно в Хирургично отделение на 29 март, където възстановявнето му продължава до неговото изписване.

- Доволен съм от лекарите. Излекуваха ме, върнаха ме към живот - разказа Ангел Вичев. - Той благодари на всички медици, които са му помогнали, за да преодолее двете болести. Мечтае си, след като излезе от болницата,

да отиде за риба на язовир Батак

- Ангел Вичев и Милчо Фудулски успяха да преодолеят и двете заболявания благодарение на общите усилия на хирурзи, реаниматори, инфекционисти, медицински сестри и санитари, коментира началникът на Хирургично отделение д-р Георги Стоилов. Той поясни, че подобни случаи за тях не са прецедент, а ежедневие, защото от една година работят в условията на ковид пандемия.

(Зн)


Свързани