Понеделник, 05 Юли 2021
 
Пазарджик

108 домакинства от областта изваждат бюджета си на показ

  05.04.2021 06:03             
108 домакинства от областта изваждат бюджета си на показ

Нови местни участници се включват в наблюдението на НСИ

От началото на април 2021 г. Националният статистически институт (НСИ) започва провеждането на Наблюдението на домакинските бюджети в новоизбрани домакинства.

Това изследване е най-старото извадково наблюдение в България. От началото му, поставено през 1925 г., досега то е основен източник на обобщена информация за доходите, разходите и потреблението на населението в страната.

Изследването е ежегодно и е включено в Националната статистическа програма за 2021 година. В него ще участват 3060 домакинства от цялата страна, избрани на

случаен принцип,

които са разделени в три подизвадки от по 1020 домакинства. В периода април - юни 2021 г. домакинствата от всяка подизвадка се включват последователно в Наблюдението на домакинските бюджети. Всяко домакинство участва в изследването четири пъти в рамките на дванадесет месеца на ротационен принцип.

От област Пазарджик ще вземат участие 108 домакинства, разделени в три подизивадки от по 36 домакинства. В областта изследването ще се проведе в градовете Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера, Ракитово, Септември и Стрелча, както и в селата Бяга, Главиница, Дорково, Кръстава, Паталеница и Семчиново.

По време на своето участие домакинствата попълват

дневници за получените доходи и направените разходи

през текущия месец, както и информация за нерегулярните доходи и направените разходи за предходните два месеца, когато не са участвали пряко в изследването. От участниците в националното наблюдение се изисква да отбелязват ежедневно постъпилите приходи и направените разходи за цялото домакинство. 

Всяко домакинство ще бъде посетено от анкетьор, който ще се легитимира със служебна карта и ще подпомага попълването на формулярите. Получените данни ще се използват само за статистически цели - получаване на обобщена информация за доходите, разходите, потреблението и условията на живот

на домакинствата в страната.

Екипът на Националния статистически институт призовава членовете на домакинствата, попаднали в извадки на посочените изследвания, да съдействат на анкетьорите в тяхната работа, като им отделят време за провеждане на интервютата.

Получената информация е необходима за разработване на различни политики и мерки в социалната сфера. Въз основа на нея се разработва социалната политика на държавата в области като пенсионното осигуряване и социалното подпомагане, както и мерки за подобряване на жизнения стандарт на населението.

Подобни изследвания се провеждат във всички страни от Европейския съюз и в редица страни по света и представляват неделима част от дейността на статистическите институции.

Повече информация за методологията на наблюдението, както и резултати от предходни изследвания, могат да се намерят в рубриката „Доходи, разходи и потребление на домакинствата“: http://www.nsi.bg/bg/node/3168.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички