Избори 2021 Регионът

Пет сигнала за изборни нарушения до момента, РИК счете един за основателен

  04.04.2021 12:03             
Пет сигнала за изборни нарушения до момента, РИК счете един за основателен

ПАЗАРДЖИК. Пет сигнала за изборни нарушения са постъпили в РИК до момента. Един от тях е основателен, произнесоха се от комисията.

В 10:30 ч. е подаден сигнал на телефонния номер на РИК Пазарджик - 034 402 323 от анонимен гласоподавател от гр.Ракитово. В него се твърди, че в общинския град пред две изборни секции обикаля бял бус марка Мерцедес с рег. № СА 3991 НС, върху стъклата на който са поставени плакати на определена партия. На председателя на СИК № 132400005 Ахмед Крончев е указано да излезе пред изборните помещения. Той обиколил в радиус от 100 метра и не установи наличие на такъв бус. На Крончев е указано в случай, че види този бус с посочените агитационни материали на него, да изиска от водача на същия да свали незабавно материалите и в случай на отказ от водача да извърши това, да сигнализира РИК Пазарджик за предприемане на по-нататъшни действия.

В друг сигнал, се твърди, че в две секции в СУ „Г.Бенковски“  в гр.Пазарджик, бул. „Христо Ботев“ № 99, не е направен отрязък на печата на двете секции. След направена проверка РИК Пазарджик установи, че отрязък от печата е направен и в двете секции, за което обстоятелство са съставени съответните протоколи. Отрязъкът на печата е по-слабо видим, но е реален и прави същия уникален, съгласно изискванията на закона, казват от РИК.

Друг сигнал касае град Пещера и в него се твърди, че имало процеп в стаичката за гласуване в секция, находяща се в  ОУ „Патриарх Евтимий“. При извършена проверка е установено, че избирател е извадил телефона си, докато е упражнявал правото си на вот, а тъй като завесата не е плътна, хора от комисията са забелязали това и са направили забележка. Процеп в завесата няма, заявиха от РИК, а ползването на телефон по време на гласуването е забранено.

Вторият и третият сигнал са подадени за село Симеоновец, където кметицата Бонка Атанасова агитирала в полза на политическата сила, чийто представител е, твърдят в сигнала. Освен това тя носела бадж с изписано името на партията, която представлява. След проверка на РИК – Пазарджик е установено, че Атанасова е там в качеството си на представител, но няма право да носи бадж с името на партията си, тъй като това се счита за незаконна агитация. Атанасова е отстранена от коридора, като баджът е премахнат и тя отново е заела мястото си на представител.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички