Понеделник, 21 Фев 2022
 
Регионът

Школата по духови инструменти печели престижни отличия

  12.04.2021 06:33             
Школата по духови инструменти печели престижни отличия

Малките музиканти от формацията към ПМДОМС „Димитър Мечев“ продължават традицията

ВЕЛИНГРАД. Заслужени отличия от националния конкурс „Път към славата“ завоюваха най-малките възпитаници на Музикалната школа по духови инструменти, която е част от представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ към народното читалище „Отец Паисий – 1893“.

- Въпреки пандемията и останалите предизвикателства през 2019/2020 г., школата успя да възроди своята активна дейност и да получи

безценната подкрепа

от преподавателския екип, който обединява ярки инструменталисти и професионалисти в българските музикални среди – подчерта пред „Знаме” д-р Силвена Байракова, председателка на читалището. И допълни: 

- Вълнението бе голямо, защото за участниците в националния конкурс "Път към славата" това бе

първо представяне на голямата сцена,

както и първо представяне пред жури. В конкуренция с възпитаници на музикални училища децата доказаха, че мястото на Велинград в духовата музика продължава да се отстоява от традицията "Димитър Мечев".

Д-р Байракова разкри също така, че през последните две години читалищното ръководство е поставило като приоритет съхраняването и развитието на това специфично културно наследство и със задоволство отбеляза, че усилията в тази посока вече започват

да дават своите плодове

Журито на конкурса „Път към славата” е отредило първо място в трета възрастова група на Красигор Филипов; второ място във втора възрастова група на Екатерина Байракова; трето място във втора възрастова група Радослав Станчев; както и трето място във втора възрастова група Николай Кърпачев.

А председателката на читалището разказа още:

- Като част от стратегията за приемственост, в представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав (ПМДОМС) „Димитър Мечев“ бе сформирана

камерна формация от малки

обучаващи се в Школата инструменталисти. Децата изучават не само задължителния репертоар за честване на бележити дати и национални празници, но и развлекателни и сложни произведения, подходящи за изпълнение във формати с конкурсен характер.

За съжаление, тази формация не успя да вземе участие в конкурса „Път към славата“ заради въведените противоепидемични мерки и рисковете, свързани с едно пътуване до столицата в колектив. Явиха се само индивидуалните изпълнители. Но сме убедени, че възможности за изява винаги ще има и че

големите успехи тепърва предстоят

В една динамична обстановка, когато репетиционният процес бе прекъсван многократно, читалищното ръководство и преподавателският екип в Музикалната школа по духови инструменти към ПМДОМС „Димитър Мечев“ доказаха своята всеотдайност и решителност в подкрепата на традицията на духовата музика във Велинград.

Безценно бе и методическото съдействие на маестро Димитър Лазаров – дългогодишен диригент на представителния младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“.

Благодарни сме също така на

родителите на нашите малки възпитаници

за тяхната неоспорима роля в съхраняването на традицията и приобщаване на младото поколение към високото изкуство.

Поставяме като приоритет здравето на децата и на целия колектив, а признанията неминуемо ще последват, щом каузата е справедлива, а трудът - всеотдаен.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички