Спорт

Пещера се връща на картата на автомобилния спорт

  11.04.2021 06:02             
Пещера се връща на картата на автомобилния спорт

Връщат любимите отсечки на зрителите - Общината и „Биовет” застанаха зад каузата

Автомобилният спорт се завръща в Пещера. За последно преди 8 години тук се проведе последното планинско състезание, а през 2010-а за последно над родопския град мина последния кръг от световния WRC шампионат. Пещерци сега ще бъдат домакини на първия кръг от Българския рали спринт шампионат. Рали Спринт „Пещера” ще се проведе на 17-18 април и ще събере най-добрите екипажи, борещи се за титлата в един от най-атрактивните автомобилни шампионати. Ралито ще е дебютно състезание на тази дисциплина в този град.

От федерацията коментираха, че състезанието се организира благодарение на изключителната подкрепа от страна на Община Пещера и на фирма „Биовет”, за което благодарят специално на кмета Йордан Младенов и изпълнителния директор на най-голямото предприятие в региона Ангел Желязков.

„Ралито връща на картата на българския автомобилен спорт

класическите трасета "Пещера" и "Свети Константин" - любими както на състезатели, така и на фенове

Това са стари, изпитани отсечки, донесли много радост на пилотите и зрителите по време на втория ден на Рали „Хеброс” и в кръг от световния рали шампионат. Трасето е подготвено и това е възможно най-добрият вариант”, коментира пред „Знаме” директорът на състезанието Емил Захариев.

Организаторите подгряха публиката в социалните мрежи с атрактивни стари кадри от отсечката „Свети Константин” от класическото Рали „Хеброс” през 1996 и 2006 година, но това е обяснимо, тъй като дълги години живописното планинско трасе над Пещера бе част от това знаково рали.

Феновете на автомобилния спорт тръпнат в очакване и стискат палци КОВИД да не обърка сметките на всички. Преди часове стана ясно, че

Пещера ще даде началото на сезона,

тъй като планинското изкачване „Валери Великов”, което трябваше да се проведе на 10-11 април край Шумен, се отменя. Това обяви директорът на състезанието Валери Балабанов. Причината е усложнената епидемична обстановка на коронавирус в региона и невъзможността фенове да присъстват на надпреварата. Така за първи път от повече от десетилетие насам, най-уважаваното състезание, които събираше и най-много публика и пилоти, и с което реално стартираше сезонът на класическите дисциплини в националния ни автомобилен спорт, няма да се проведе. По този начин първенството в тази дисциплина би трябвало да стартира с планинската надпревара в Благоевград (24-25 април), но преди това феновете на автомобилизма ще се насладят на рали-спринт Пещера. До момента две последователни прояви в календара на АФБ – дебютната гимхана във Враца (21 март) и писта Бургас, отложиха своите стартове.

Какво да очакваме?

В събота няма предвидени скоростни отсечки, а церемониален старт. В неделя пък са етапите, които са четири. Общата дължина на отсечките е 48.32 км, а общата рали дистанция – 96.50 км. Председател на организационния комитет е кметът Младенов, зам.-председател е синът на именития рали пилот Георги Петърнейчев – Атанас Петърнейчев от Автомобилен спортен клуб „Пещера”. Щабът на ралито е в сградата на общинската администрация, а сервизният парк е на ул. „Трети март” (при кръстовището с ул. „Дойранска епопея).

Крайният срок за подаване на заявки е понеделник, 12 април. В събота, 17 април, от 8 часа отварят щаба и сервизния парк на състезанието, а в 17,30 е подреждането на автомобилите в сервизния парк и отвеждането им към Церемониалния старт. В 18 часа е пресконференцията и самия Церемониален старт от площад „България”. Стартът е в неделя, 18 април, в 10,02 часа, а финалът – в 13,40 часа. Церемонията по награждаването и заключителната пресконференция е от 14,30 часа. Броят на заявките за участие е ограничен до 50 автомобила, а ако са повече, организаторите ще подберат по свое усмотрение екипажите.

Сред сигурните участници са трикратните шампиони на България Мирослав Ангелов и неговия навигатор Георги Гаджев

от екипа на „Мегапорт”. Те представиха своята подобрена „Шкода Фабия Рали 2 Ево”. “Тази година програмата ни ще обхване българския рали шампионат, рали спринта у нас, както и Балканския рали трофей. За първи път през този сезон ще участваме в макадамови състезания, каза Ангелов. – Първият ни старт ще бъде рали „Бакъу” в Румъния. Тази година за първи път ще използваме гуми Пирели. Първия им тест ще бъде на Рали Спринт „Пещера”. Приоритет ще ни бъде Балканския рали трофей. Имаме и амбиции за първи старт в кръг от Световния рали шампионат на рали Хърватска. Очаква се труден и непредвидим сезон заради пандемията”, коментираха Ангелов и Гаждев пред RaliXPress. И поясниха, че състезанието в Пещера ще бъде добра тренировка за предстоящия им старт в ЕСОК Рали „Ескишехир” в Турция на 24-25 април.

Шампионът Денис Станчовски: Никога не съм минавал над Пещера!

Пред „Знаме” панагюрският рали пилот Денис Станчовски от АСК „Престиж Рали Тим” призна, че никога не е минавал по тези отсечки. Той и навигаторът му Явор Брънков сега се канят да карат над Пещера. Припомняме, че те са шампиони в Националния рали шампионат в клас RC4 с френския звяр „Пежо 208 R2”, както и при автомобилите с един двигателен мост 2WD за 2020 година, а втората си шампионска титла за сезона завоюваха в дисциплината рали-спринт.

„Да си призная, никога не съм карал над Пещера. Обикалям цяла България, но там пък никога не съм бил. Готови сме и за ралито, и за сезона. В неделя ще направим тест над Пещера с моя навигатор. Предполагам, че ще има сняг, най-малкото край пътя, защото е високо. Подготвили сме автомобила и се надяваме да има състезание. Чувствам се във форма – това, че не бях карал 2-3 месеца не ми се е отразило по никакъв начин. Заради пандемията обаче не се осъществиха амбициите ни за намиране на нови спонсори – просто всеки се отдръпваше, защото не се знае какво ще стане утре. Разбирам ги, хората не искат да рискуват. Ние сме благодарни, че старите ни спомоществователи са до нас – „Оптикоелектрон” и Община Панагюрище, продължаваме самоиздръжката с нашата собствена транспортна фирма и се надяваме на успешен сезон”, заяви 20-годишният шампион, който е определян за един от най-ярките автомобилни таланти от младото поколение.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички