Други

Янко Янков: Сядал съм на трона на Цар Киро и той се смееше

  10.04.2021 06:04             
Янко Янков: Сядал съм на трона на Цар Киро и той се смееше

Няма да има втори като него, беше човечен и наистина се грижеже за ромския етнос

ЕЙМЮЙДЕ. През седмицата изпратихме Кирил Рашков - Цар Киро, който почина на 78-годишна възраст. Медиите писаха, че той бе погребан като египетски фараон – с жива музика, в специално изграден мавзолей, заедно с куфари с личните му вещи, злато за хиляди левове, мебели, луксозна маса, отрупана с любимите му пури и питиета, и дори златния му трон. Размерите на гробницата са 5/3/3 метра и за случая тя била декорирана с реплики от Панагюрското златно съкровище.

Янко Янков от Пазарджик е сядал на златния трон. Той е гостувал в дома на Рашкови, защото е приятел със сина на цар Киро – Ангел. За Янков сме писали и преди – той  с гордост се нарича циганин доказа в Холандия, че ромите са работливи и предприемчиви. Фирмата му изпълнява общински поръчки и обслужва цели квартали в градчето Юемюйде, а преди това правеше същото в община Лелистад. Именно там е развил собствения бизнес с регистрирането на строителна фирма. Наскоро цялото семейство получи и холандско гражданство.

„Два пъти съм гостувал в дома на семейство Рашкови, три пъти съм се срещал с Кирил Рашков, лека му пръст, и винаги той се е отнасял към мен изключително сърдечно и топло. Всяка втора дума му беше обръщението „моето момче”, но искрено се интересуваше за мен, за семейството, искрено се радваше на успехите ни. Първият път явно съм се загледал в трона му и той, понеже не беше глупав човек, ме попита дали искам да седна на трона. „Ако може”, отвърнах, а той се засмя. Като седнах, ме попита: „Искаш ли да те снимам?”, а Ангел направи снимката. Последния път, беше лятото на 2019 година, съпругата му също беше при нас и ни направи страхотно турско кафе. Но впечатленията ми бяха, че не само с мен Цар Киро се държеше неподправено и човешки. Нямаше при него капризи или престореност, или големеене. Помогнал е на толкова много хора, без да иска да се тръби за това. Винаги се е старал да бъде близък и с най-бедните хора от ромския етнос, да направи нещо и за тях, и за етноса като цяло. На мен лично той ми напомня на покойния цигански барон в Холандия Коко Петало - човек, изключително богат, но до последно се грижеше за хиляди души от нашия етнос. А беше най-богатият! Първият "Ролс Ройс" в Холандия го вкара не кралица Беатрикс, а Коко Петало”, усмихва се Янко Янков.

Миналата година на сватбата на дъщеря му присъствал Ангел Рашков. Семейство Рашкови се зарадвали на пордния успех на семейство Янкови миналата година, когато 16-годишната дъщеря на Янко – Александрина, станала отличник на випуска (с оценка 9,5 по десетобалната система) в холандската гимназия и тя стана лице не само на училището, а и на града, защото ликът й бил поставен на много пана и билбордове. Тя мечтае да стане детски лекар и да помага на всички малчугани, без значение на етноса и религията.

Алекси СТАНКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички