Други

Почетоха 60-годишнината от полета на Гагарин

  16.04.2021 06:22             
Почетоха 60-годишнината от полета на Гагарин

Руската посланичка бе специален гост на събитието пред паметника на първия космонавт

БЕЛОВО. На 11 април, пред монумента на Юри Гагарин в общинския център, се проведе емоционална церемония, посветена на 60-та годишнина от първия полет на човек в Космоса. Специални гости бяха Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, посланичка на Русия у нас, както и директорката на Руския културен информационен център в София Олга Широкова. Организатор на събитието бе Борислав Раков от Септември, член на Националния съвет „Русофили”.

По стара българска традиция високопоставените гости бяха посрещнати с пита и мед от облечените в тракийски народни носии от Пазарджишкия регион Гинка Вергиева и петокласничката Лия. На Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе поднесен подарък –

православна икона „Казанската Света Богродица” 

Водещ на церемонията беше о.з. полковник Васил Атанасов,  бивш общински кмет. Пред събралите се граждани и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, той

разказа за посещението на Юри Гагарин в Белово и на жп прелеза Септември (ханчето).

При второто му посещение у нас през 1965 г. пък космонавтът е

гостувал в къщата на Петър Пергелов,

близо до жп гара Белово. По-късно в знак на признателност към него и родината му Русия собственикът подарява въпросната къща на общината. Днес тя е Детски комплекс-Белово.

Той впечатли гостите с богатата дейност, която развиван с учениците. За тяхното участие в различни конкурси за изобразително изкуство, музика и пеене разказа управителката Катя Ванчева. Посланичката подари на децата детски библии. Те бяха поздравени и с любими  народни песни, изпълнени от Гинка Вергиева.

А  баба Иванка разказа как два месеца след първото преминаване на Гагарин през България се е родил синът й, когото

кръстили Юри  в негова чест

Стана дума и за Герман Германов, който пък, увлечен от подвига на Юри Гагарин, последва подвига му и става пилот. Именно той е първият инструктор на курсиста Румен Радев, днес президент на Република България.

На церемонията присъстваха и наследници на жени от региона,  срещнали се лично с Гагарин. Внучката на Надка Стоянова например бе дошла с 4-годишния си син.

Събитието бе документирано с филм от инж. Евгени Попов.

- Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова увери, че при покана за отбелязване на културно-исторически събития ще направи всичко възможно да бъде отново гост в област Пазарджик – разкри пред „Знаме” организаторът Борислав Раков.

Гости на събитието бяха още Надя Клисурска,  Димитър Пелев,  Тодор Тодоров,  членове на Националния съвет „Русофили” и на Областния съвет в Пазарджик.  Както и областните председатели на военните от резерва и запаса офицер Златев, на ветераните от войните офицер Генуров, общинските председатели на „Русофили” във Велинград , Ракитово, Брацигово, Септември, Панагюрище, на Руския клуб  и „Съотечественики” - Пазарджик, общинският съветник от Септември Борислав Джонев, пилоти ветерани, общественици и граждани на община Белово.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани