Други

Почетоха 60-годишнината от полета на Гагарин

  16.04.2021 06:22             
Почетоха 60-годишнината от полета на Гагарин

Руската посланичка бе специален гост на събитието пред паметника на първия космонавт

БЕЛОВО. На 11 април, пред монумента на Юри Гагарин в общинския център, се проведе емоционална церемония, посветена на 60-та годишнина от първия полет на човек в Космоса. Специални гости бяха Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова, посланичка на Русия у нас, както и директорката на Руския културен информационен център в София Олга Широкова. Организатор на събитието бе Борислав Раков от Септември, член на Националния съвет „Русофили”.

По стара българска традиция високопоставените гости бяха посрещнати с пита и мед от облечените в тракийски народни носии от Пазарджишкия регион Гинка Вергиева и петокласничката Лия. На Нейно Превъзходителство Елеонора Митрофанова бе поднесен подарък –

православна икона „Казанската Света Богродица” 

Водещ на церемонията беше о.з. полковник Васил Атанасов,  бивш общински кмет. Пред събралите се граждани и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, той

разказа за посещението на Юри Гагарин в Белово и на жп прелеза Септември (ханчето).

При второто му посещение у нас през 1965 г. пък космонавтът е

гостувал в къщата на Петър Пергелов,

близо до жп гара Белово. По-късно в знак на признателност към него и родината му Русия собственикът подарява въпросната къща на общината. Днес тя е Детски комплекс-Белово.

Той впечатли гостите с богатата дейност, която развиван с учениците. За тяхното участие в различни конкурси за изобразително изкуство, музика и пеене разказа управителката Катя Ванчева. Посланичката подари на децата детски библии. Те бяха поздравени и с любими  народни песни, изпълнени от Гинка Вергиева.

А  баба Иванка разказа как два месеца след първото преминаване на Гагарин през България се е родил синът й, когото

кръстили Юри  в негова чест

Стана дума и за Герман Германов, който пък, увлечен от подвига на Юри Гагарин, последва подвига му и става пилот. Именно той е първият инструктор на курсиста Румен Радев, днес президент на Република България.

На церемонията присъстваха и наследници на жени от региона,  срещнали се лично с Гагарин. Внучката на Надка Стоянова например бе дошла с 4-годишния си син.

Събитието бе документирано с филм от инж. Евгени Попов.

- Нейно превъзходителство Елеонора Митрофанова увери, че при покана за отбелязване на културно-исторически събития ще направи всичко възможно да бъде отново гост в област Пазарджик – разкри пред „Знаме” организаторът Борислав Раков.

Гости на събитието бяха още Надя Клисурска,  Димитър Пелев,  Тодор Тодоров,  членове на Националния съвет „Русофили” и на Областния съвет в Пазарджик.  Както и областните председатели на военните от резерва и запаса офицер Златев, на ветераните от войните офицер Генуров, общинските председатели на „Русофили” във Велинград , Ракитово, Брацигово, Септември, Панагюрище, на Руския клуб  и „Съотечественики” - Пазарджик, общинският съветник от Септември Борислав Джонев, пилоти ветерани, общественици и граждани на община Белово.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички