Регионът

Ентусиасти ще чистят Стара река от Пещера до Батак

  19.04.2021 06:57             
Ентусиасти ще чистят Стара река от Пещера до Батак

Рибарско сдружение, Общината и „Биовет“ приканват всички да се включат в инициативата

ПЕЩЕРА. Замърсяваната с години Стара река в участъка между Батак и Пещера е на път да бъде изчистена. За целта обаче трябва да се включат и хора, на които им пука. На 8 май местното рибарско сдружение “За Стара река“ организира мащабно почистване на речното корито, а общинската администрация и най-голямото предприятие в региона „Биовет” АД са застанали зад каузата. Това съобщи пред „Знаме” Мариян Христев от сдружението. В 9 часа сутринтан а шестия ден от Светлата седмица след Великден доброволците се събират на сборния пунт – паркингът на ресторант „Рибката”, който е на километър над града, в посока Батак. Там ще бъде проведен кратък инструктаж и ще се уточни разпределението по групи за почистването.

- Почистването ще бъде главно върху течението на Стара река от Пещера до Батак – поясни Мариян Христев пред наш репортер. - Ще чистим стоянките за колите, както и боклука, който е в реката, в рамките на постижимото. Направихме срещи с кмета на Пещера г-н Йордан Младенов и получихме съдействие от ръководството на „Биовет“ АД и Община Пещера.

Ще ни бъдат предоставени ръкавици, чували

и ще бъде осигурен транспорт за извозване на боклука. Единственото нещо, от което имаме нужда, е присъствието на доброволци и от помощ в каузата си. За съжаление природата няма ръце за да събере боклуците от човешката немарливост, а прекрасната река е в окаяно състояние. Сега е моментът всеки да покаже, че не е безразличен към заобикалящата ни среда“ – подчертава ентусиастът. И допълва, че е добре доброволците да носят светлоотразителни жилетки.

„Не е препоръчително довеждането на малки деца, тъй като пътят е натоварен. Всички жители на града и околието са добре дошли. Що се отнася до нашето сдружение, преди няколко години се събрахме приятели-риболовци от Пещера. Освен, че практикувахме хобито си, започнахме да помагаме на велинградското сдружение '' Нилет'', което е фокусирано върху опазването на един от най-големите язовири в България, а именно – ядовир „Батак”. Помощите към тях са финансови и физически. Близките години, решихме да обърнем внимание и на водоемите и реките около наща община.

От две години сме се съсредоточили върху опазването на Стара река,

която идва много високо от родопите и се влива в р. Марица. От две години започнахме сериозни зарибявания с балканска пъстърва. И сега, в края на май- началото на юни, на въпросната река ще се осъществи мащабно зарибяване. Отсечката Пещера – Батак ще бъде зарибена с  балканска пъстърва, а в района на Бяга и Исперихово - с американска пъстърва. Средствата за закупуването на зарибителния материал ще бъдат осигурени от „Биовет“ АД, но и доброволци дават пари за тази цел. Тази година решихме освен зарибяванията, които ще се провадат да изчистим и реката. Боклуците в реката са страшно много и от много години. Всяка година стават повече и повече и никой не взима мерки.

Най-зле е положението под град Батак и по течението до Пещера

Боклуците в реката се трупат. Стоянките, където спират колите, са пълни с всевъзможни отпадъци, най-вече пластмаса. Ние сме тези, които се решиха да направят крачката към някаква промяна и да покажат, че въпреки случващото се, винаги има светлина в тунела – убеден е Мариян Христев. - Нека хората проумеят, че не го правим за нас. Правим го за всички, защото реките, язовирите, горите, земята и въздухът са на всички.

Алекси СТАНКОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички