Четвъртък, 22 Юли 2021
 
Регионът

Стрелча почете своите герои

  22.04.2021 13:35             
Стрелча почете своите герои

На 20 април се навършиха 145 години от Априлското въстание. Като едно от най-активните селища в Априлската епопея Стрелча отбеляза подобаващо важното историческо събитие.

В храм-паметник „Св. Архангел Михаил” бе отслужена панихида в памет на участниците във въстанието от протойерей Стефан Табаков и свещеник Стоян Стоянов.

Положени бяха цветя на паметните плочи на загиналите стрелчани в Априлското въстание и национално-освободителни борби в църквата, на бюста на Христо Ботев, на паметниците на Васил Левски  и Мильо Тодоров Балтов – летописецът на Стрелча

Денят за поклонение продължи в народното читалище „Просвещение 1871”, където се проведе урок по родолюбие с ученици от началното училище „Паисий Хилендарски” и СУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

Урокът беше представен от Искрен Красимиров от „Незабравимата България”. На екрана оживяха образите на апостолите и участниците в Априлското въстание.

Вечерта ще се състои официалното честване на 145-годишнината от съдбовното историческо събитие пред паметника на Панайот Волов в Стрелча. След химна тържествено слово произнесе кметът на община Стрелча инж. Георги Павлов. Общината награди отличилите се участници в ученическите конкурси. Това са Дарина Спасова (4 клас в НУ „Паисий Хилендарски”), шестокласниците в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” Георги Байков и Ивет Маджарова, както и деветокласниците в същото училище Павел Русев и Елица Ублекова. Те получиха плакети и книги.
На фона на светлината от факли тържеството продължи с поетично – песенна композиция „Пътят към свободата”, изпълнена от певческа група „Стрелица” към народното читалище „Просвещение 1871”. Честването завърши с проверка – заря, в която бяха прозвучаха имената на всички участници в Априлското въстание от Стрелча.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички