Други

Художничка рисува с ориз и прави оризово авангардно ревю

  25.04.2021 06:00             
Художничка рисува с ориз и прави оризово авангардно ревю

Цветните конструкции на Кунка Бакалова са като живота, който не може да бъде рамкиран – неотдавна тя излага творби в Париж и Венеция

ПЕЩЕРА-КАРЛОВО. „Цветни конструкции“ е изложба живопис, графика и скулптура на Кунка Бакалова, която може да видите в една от най-активните галерии по време на пандемия – „Проф. Веселин Стайков” в Пещера. Кунка Бакалова е родена в Карлово и в дните на пандемия излага свои творби в Париж и Венеция, а в Дубай участва във форума „100 жени от 100 страни”. Изучава живопис, графика и скулптура, както и педагогика на изобразителното изкуство в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Собственик е на Арт център „Орхидея“ в Карлово. През 2011 г. в екип с Момчил Николов създава Арт школа „Орхидея“, която и до днес се занимава с обучение на деца в сферата на изобразителното изкуство. През 2019 децата от школата представят своя изложба в Париж и в немския град Бохум.

Бакалова организира и финансира международните пленери за скулптура и живопис "Пристан", "Дамски пленер", "Рицарски пленер", "Родопска приказка“ и „Свежен“. Съавтор и организатор е на най-големия детски хепънинг - "Голямото рисуване на малките художници" (2011-2020) с участието на повече от 15 000 деца, проведен в 9 общини в България, както и във Венеция на площад „Сан Марко“, Рим, Мадрид и Бохум.

Съавтор и организатор у на проекта "Картина от мнозина на Малките художници" (2016) с участието на 2000 деца от 18 държави, които на специални церемонии се състезават на  номинации  „Рицар на четката на малките художници“.

- Г-жо Бакалова, гостувате за първи път в галерия „Проф. Веселин Стайков”. Оправдаха ли се очакванията Ви?

- Сърдечно благодаря за поканата да гостувам в тази прекрасна галерия. Благодаря за топлото посрещане! Нямах представа, че тази поредна моя самостоятелна изложба ще бъде толкова емоционална за мен.  На откриването имах възможност да се запозная и с мои колеги, които живеят в Пещера, Пазарджик и околностите.

- Интересни теми и техники присъстват в експозицията под надслов „Цветни конструкции”…

- Така е. Повечето от картините нарисувах специално за изложбата. Темите и техниките са различни, аз обичам да експериментирам. Моите картини са цветни конструкции. Те са нов свят, нов живот, който се опитва да не бъде рамкиран. Но силата на любовта и мира, на вярата в доброто и красотата е цветна, и именно той, носи живот, носи приятелства и разбирателство. Важно е всички художници да могат да намерят израз и приятели помежду си. Силата се крие в изкуството.

- Кое от трите вида изкуства – живопис, графика, скулптура, натежава, според Вас, на везната?

Обичам цвета. Мисля, че живописта ме привлича най-много.

- Имали сте изложба с картини от ориз. Как оризът се вписва в живописта?

- През 2009 г.моя учителка ме помоли да илюстрирам нейни стихове. Мария Чорбаджиева бе учителката ми от първи клас. Тази жена изигра много важна роля в живота ми. Тя уговори първата ми изложба през 2010 г., в ГХГ в град Карлово. Казваше: „Хората трябва да видят това което правиш.“ Аз правих своите картини от ориз. Поради някаква причина, ориза се превърна в моя Орис. От храна за тялото в храна за душата. Съавтор и организатор съм на авангардно модно ревю "Орис" на дрехи и

Аксесоари, направени от ориз, които изработих, експериментирайки.

През 2011 година в зала България на Пловдивският панаир подготвихме  първото в света авангардно модно ревю "Орис" на дрехи и аксесоари, направени от ориз. Водещ на ревюто бе нашият приятел Ники Кънчев, който и до днес застава зад много наши проекти.  В мол-галерия в Пловдив година по-късно проведохме и първия турнир по сантасе, на който картите, с които се състезаваха участниците, бяха с колекцията от ревюто.

- Впечатляващо! Какво е рисуването за Вас?

- Обикновено рисувам през нощта. И чудото се случва, когато на сутринта видиш какво се е получило. Изпадаш в твой собствен свят и рисуваш, дори не знаеш какъв ще е крайният резултат. Понякога прибираш платното и боите, и след месеци довършваш. Понякога казваш: „Това е…” И това си е твоето... Нещото, от което имаш нужда само ти.

В днешно време е важно ние, художниците, да успеем да съхраним мира и да подобрим художествената и културна епоха.

- Как живеете и творите в дните на пандемия?

- За съжаление коронавирусът ни поднесе изненада, която обхвана целия свят. Всички хора имат възможност до усетят корена на вируса в сърцата, мислите, емоциите и финансите си. Да отправят послание за мир, любов, състрадание, защита на семейството и общността. После идва мигът в който маските са свалени.... Но дали оставаме същите и какво предстои? Иначе 2020 година се оказа много интересна за мен, въпреки това което се случи свързано с ограниченията. Всичко си има причина,  и това също е повод за размисъл. През миналата година получих покана да представя България в Дубай. На форума "Изкуството свързва жените" 100 WOMEN ARTISTS 100 COUNTRIES в One&Only Royal Mirage Hotel in Dubai. За мен е чест, че бях избрана да бъда посланик на България на това грандиозно събитие. Събраха се 100 жени от 100 страни. Беше вълнуващо приключение! Много ми се искаше  да имам възможност да се докосна до културата на всяка една от жените, участващи в изложбата, да се запозная с всяка една от тях. Видях перфектна организация, гостоприемство, красота и предизвикателство, на което е трудно да се устои. Поздравления за подготовката, организацията и осъществяването на такъв мащабен проект, събрал късче от целия свят в приказен оазис на фона на стотици усмивки в навечерието на 8 март 2020-та! Надявам се, един ден да можем да ги посрещнем всички и в България!

- Правите изложба в Пещера, но правихте и в Париж…

- През 2019 г. получих покана да открия изложба в галерия „Барбизон“, близо до Париж, а през 2020-та - в Париж. Получих покана за участие в изложба и във Венеция, където ми бе присъдена международна награда "Raffaello & Canova“. Това е ценна персонализирана скулптура от мурано-стъкло -  една от най-престижните награди за изкуство, присъдени в сърцето на Венеция. Наградите бяха връчени на церемония на 12 декември 2020 г. в Scuola Grande di San Teodoro - Венеция, в присъствието на колекционери, журналисти, политици и любители на изкуството. Моя картина бе публикувана в списанието Art International Contemporary Magazine от ноември-декември в раздела, посветен на „Международната награда на Рафаело и Канова“, както и на страница в официалния каталог на събитието. Горда съм, че моята картина "При хората без празници" е избрана да присъства в календар на ELDA, за 2021 г. От 100 художници и 100 картини бяха избрани 12.

- Какво Ви предстои?

- Предстои ми участие в Южна Корея за Втората международна художествена изложба "Отвъд границите" в Фантапия М, в Художествен музей Чанг Кил-Хван, Южна Корея. Благодаря за поканата да отново да бъда българското участие  в международната изложба за изкуство онлайн в Таза Мароко, сега на 20 април, а през май ще откривам изложба в Русия. После ми предстои поредна колективна и самостоятелна изложба отново в Южна Корея. Аз съм член на международния фестивал в азиатската страна. Изложението започва от 21 май тази година и ще продължи 7 дни в Център за култура и изкуства в Инчхон. Изложбата е на членовете на Асоциация на изкуствата Чонг Ро, а аз съм представител в организацията за България.  Картината с която участвам се казва „Промяната не е в премяната“. И наистина е така. Промяната не е в дрехите, тя е в нас самите. Във вярата, в сърцето, в силата да обичаме и да бъдем обичани.

- Интересна е тази „корейска връзка”…

- Работата в полза на изкуството, на художниците е нашата цел и е голяма отговорност. Изкуството е мост между световете, между хората. Имах възможност по покана да участвам в конкурс за изкуство в Корея заедно с още 550 художници. Истинска изложба си беше. С дипломи, видео… Но това е голяма отговорност и много работа. Знам, защото моят екип и аз преживяваме това много пъти. Послание, което събира и привлича. Бях българското участие в проекта и съм щастлива от този факт! На 21-я международен конкурс през 2020 година - изложба на изкуството в Инчхон, на поканени художници, бях сред наградените 33 участника.

Имам и едно друго участие в Южна Корея, а тогава получих награда, грамота и каталог от изложба в Тематичния музей. Така че 2020 година продължи да е едно предизвикателство за мен. Тя се оказа изпълнена с много нови приятели, споделящи едни и същи идеи и вяра в силата на изкуството, привличащо хората като магнит. Тази покана за участие в Южна Корея, много ме развълнува, а моята картина е част от колекцията на музея.

- Къде другаде може да се видят Ваши творби?

- В частни колекции в България, Париж, Германия, Корея, Италия, Испания, Русия, Холандия, Хърватия, Турция, Сърбия, Мароко, Индия и др.

- Позната сте с педагогически и организационни умения за провеждане на международни и национални художествени прояви. Какво Ви носят те?

- Удовлетворение! Да, след всички наши събития остават само снимки и видеоматериали. Работата е много, но носи удоволствие. Хората с които се срещаш, детските усмивки. Зад нашите проекти застават много наши приятели  и значими личности. За 11 години в Арт център „Орхидея” в Карлово проведохме повече от 100 изложби, плакати, покани, коктейл, всичко  като подарък за участниците в проекта „Картина от мнозина“, които създадохме с Момчил. Продаваме без процент за галерията и то много успешно. В този проект за времето 2011-2021 г. участваха около 3000 художници от страната и чужбина. Платната за участие предоставя арт центърът, както и финансирането на пътуващите повече от 10 изложби по проекта с всички картини.

- Съавтор сте на най-големия детски хепънинг. Кажете нещо повече за него.

- „Голямото рисуване на малките художници” е хепънинг, изразяващ се в масово рисуващи деца върху опънато на стативи многометрово платно, без начало и край, символизиращо житейския кръговрат. В рамките на 60 минути с четки, боички, пастели и моливи децата дават воля на въображението си и сътворяват своите мечти. Началото поставихме на 1 юни 2011 г. на централния площад в Карлово. Освен това съм съавтор и организатор на тържествена церемония по връчване приз „Рицар на четката“. Статуетката е дело на Момчил Николов. Наградите на церемония „Рицар на четката“ през 2018 г. бяха  връчени от популярни личности в културната и обществената сфера, сред които са проф. Огнян Герджиков, голямата българска певица Йорданка Христова, обичаната актриса Стефания Колева, момичета от ансамбъла на България по художествена гимнастика, баскетболният треньор Тити Папазов, водещият Ники Кънчев, популярната телевизионна водеща Ева Веселинова, поетът Илиян Любомиров, писателят Вълко Мишев, икономистът проф. Георги Чобанов и др. Водещи бяха Мария Андонова и Ани Михайлова.

В предишните издания на наградите "Рицар на четката" своите фаворити са избирали и награждавали Йорданка Фандъкова, Стефан Данаилов, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Недялко Йорданов, Нешка Робева, Кубрат Пулев, Тервел Пулев, Любо Ганев, Астор, Поли Генова, Камен Воденичаров, Деси Банова, Стефан Шарлопов,  Борислав  Михайлов, и други популярни личности. Зад проекта застанаха и екипа на предаването „На кафе“, Хилда Казасян, Ненчо Балабанов, Ваня Костова и други. Щастлива съм, че показвам творбите си в Пещера. Благодаря от сърце на  уредничката на галерията г-жа Митка Млячкова, на г-жа Рядкова - зам.-кмет на община Пещера, и на г-н Павлов - главен експерт по културата за посрещането в тази прекрасна галерия. Благодря и на вестник „Знаме” за интереса!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички