Други

Лазар се вози на златна кола…

  24.04.2021 06:11             
Лазар се вози на златна кола…

Лазар идва насам на златна кола, а ние сме пред прага на най-хубавите пролетни празници - Лазаровден и Връбница-Цветница. В събота и неделя в катедралния храм на Пазарджик архиерейският наместник отец Боян ще отслужи литургиите за Лазарова събота и за Вход Господен в Йерусалим. Утринните молитви в катедралния храм „Успение Богородично“ в Пазарджик са от 8 часа, а литургиите – от 9 часа, както обикновено.

Според Евенгелието на Йоан, глава 11, Лазаровден е свързан с възкресението на Лазар. Съобщили на Исус Христос, че неговият приятел от Витания Лазар е болен и, ако не побърза, той ще умре. Но когато Исус пристигнал, приятелят му бил умрял. Сестрите му Марта и Мария го упрекнали за закъснението. Христос ги утешил като им казал, че брат им ще възкръсне. Отишъл в пещерата, където бил погребан Лазар и извикал силно: „Лазаре, излез вън!”. И чудото станало, той възкръснал, припомня секретарят на архиерейското наместничество отец Стефан.

Той се е подготвил за Цветница,

като е насадил 200 корена теменужки в най-старата действаща църква в областта

– строеният през 1761 г. храм „Света великомъченица Неделя”.

„Закупихме цветята и ги насадихме. Дворът стана прекрасен и цветен Почистихме и вътре, и пространството около църквата. Да припомним на миряните, че на Цветница е разрешено да се яде риба – денят, в който Исус Христос е влязъл на магаре в Йерусалим за празника Пасха. Тогава хората разстилали дрехите си по пътя му, други хвърляли пред него палмови клонки. Влязъл Исус в Божия храм и изпъдил всички търговци оттам като ги обвинил, че са го превърнали в разбойнически вертеп. Дошли в храма слепи и хроми, и той ги изцелил, припомня отец Стефан. Неслучайно Връбница - Цветница е един от дванайсетте големи православни празници.

В бита на българина пък Лазаровден е свързан с лазаруването. На пръв поглед е трудно да намерим връзката между чудото на възкресението и Лазаруването. В народното мислене обаче този посветителски обред е символична смърт и прераждане на детето в жена. От този ден нататък девойката има нов социален статус и вече може да си избира годеник, както и да бъде искана за невеста.

В Пазарджишкия край лазарките обличали диплени рокли, сукмани или невестински костюми

На главите си носели венчета от пролетни цветя. На лазарското хоро на мегдана цялото село оглеждало нагиздените девойки. Момци и възрастни харесвали и избирали бъдещи булки за снахи. Предварително бъдещите лазарки се събират и си припомнят лазарските песни и игри, а на помощ им идва по-възрастна жена, която добре помни песните от времето на лазаруването. Лазарските групи в Пазарджишко се събират по махали, а не една група на цяло село. Броят им достига до десет момичета. Обличат празнични дрехи – китени рокли или сукмани, много често и невестински костюми, които вземат от омъжените жени,

защото невестите са “най-берекетлии”

На кръста опасват сърмени или мънистени колани с пафти, а на гърдите – тежки нанизи. Главите са закичени с китки и венци от пролетни цветя. От сутринта те посещават домовете, махалата или цялото село, пеят и благославят стопаните. Обикалянето става от обед на Лазарица до обед на Връбница. Когато влязат в дома, пеят песни за всеки член от семейството, започвайки от най-стария. Песните на лазарките са за синове, внуци, малки деца, смели юнаци, прекрасни девойки и още по-прекрасна любов, за сила и юначество, за хубост, късмет и богатство - на всеки според положението му в семейството и професията. Лазарките се чакат с радост. Подаряват им бели яйца (символ на нов живот и ново раждане), брашно, мас. На места лазарките изпълняват и песни за дъжд от обичая “Пеперуда”, което е свързано със стопанския сезонен обрат. С песните си възпяват труда на стопанина, възхваляват богатството и гостоприемството, пеят за красотата и достойнството на момата и младата булка в къщата, както и за рожбата й.

Извива се и лазарско хоро. Момичетата играят по две една срещу друга на Лазаровден и се разминават с кърпи в ръце. В други селища на Пазарджишкия край играят две по две или се залавят на сключено хоро. Водачката на групата, наречена „баш кошница” мята кърпа на рамото на стопанката, а момите за песните си получават яйца, брашно и пари. Домакинята изнася подаръците в сито, което после търкулва. Ако то се захлупи, ще има берекет през цялата година. Ако падне с отвора нагоре, годината ще е гладна. На лазарското хоро излиза цялото село, а ергените и майките избират бъдещите си булки и снахи.

Има и забрани

В една къща два пъти не бива да се лазарува, а в къща, в която има болен и скорошна смърт, не се лазарува. От Лазаровден до Томина неделя не се прави помен на починал.

На Цветница всеки български дом закичвал пътната си врата с върбови клонки. В тази традиция се преплитат стари вярвания, че зеленината като магическо средство предпазва от болести, че живителните растителни сокове са вливали в хората и им давали сили.

В храмовете се освещават набраните от вечерта върбови клонки. Хората вземат от тях, свиват ги на венче и ги поставят на главите си или ги връзват на кръста за здраве. Върбови клонки освежават всеки дом.

”Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички