Пазарджик Спорт

Забравената спортна история: Браво! Но да си спомним и първата титла

  26.04.2021 06:27             
Забравената спортна история: Браво! Но да си спомним и първата титла

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, започнахме да публикуваме неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

Свидетели сме на спортен подвиг. Спечелената титла в Суперлигата от ВК „Хебър” ни остави без дъх и сега очакваме Общинският съвет да покани героите с купата, за да ги аплодира и почете. След този успех неизменно се връщаме 74 години назад, когато бе спечелена първата и допреди дни единствена титла. Тогава на финалите в Пловдив играем с още три отбора, като на финала елиминираме столичния „Спартак”. Читателите на „Знаме” могат да видят и две снимки оттогава, единствени екземпляри-еспонати от някогашния уникален Музей на спорта в „Зоната на здравето”. Смятам да подаря тези снимки (едната е оригинал, а другата – единствено оцеляло копие) на Община Пазарджик. Защото Общината и кметът Тодор Попов са в дъното на сегашния успех. Снимките оцеляха по чудо, когато музеят изгоря през 1994 г. (той бе построен през 1981 г. със средства на тогавашния директор на „Константин Русинов” Димитър Нанов, а от централния съвет на профсъюзите ни подариха камера, за да филмираме спортните прояви).

На едната снимка се виждат новоизгрелите шампиони от „Чавдар” (спортното дружетво е създадено от сливнето през 1946 г. на „Спартак” и „Септември”), снимани неизвестно къде - като основателите на отбора – близнаците Георги и Юри Делирадеви от Панагюрище са вдясно. Юри е по-високият и той бе художник в „Комунални услуги”. Ателието му бе на бул. „Девети септември” (сега „България”), където правеше плакати, украси и агиттабла. В отбора бяха и пощенецът Петко Барабаров (вратар и на футболния клуб), Георги Лафчиев, Стефан Стефанов, Костадин Николов и родоначалникът и треньор Димитър Бараклийски, който е и председател на спортно дружество „Васил Левски”.

На втората снимка вече виждаме волейболните шампиони. Те гордо крачат из Пазарджик в Деня на парада на физкултурата – 28 септември 1947 г., след учениците, вдигнали плаката „Държавен волейболен първенец” и разпънали волейболна мрежа. Лицата и осанката на шампионите излъчват удовлетворение и самочувствие, те са усмихнати, а непосредствено след треньора Бараклийски, който е начело, се носи и купата... Има защо да са горди и щастливи. Момчетата са се готвели усърдно за този подвиг. Бараклийски ги е подготвил със системни и сериозни тренировки на единственото игрище в Пазарджик - до футболното на Острова, където на два кола се е опъвала доставената от столицата мрежа... Почти година преди успеха, през септември 1946 г., отборът провежда първите си два официални мача в Пловдив и побеждава с 3:0 гейма, като и в двата се събира по 2000 души публика. Година след големия успех с титлата – през 1948 г., републиканското първенство заслужено се провежда в Пазарджик, а „Чавдар” тогава се класира на шесто място.

Волейбол в нашия град има още от 1926 г., когато са регистрирани и волейболни отбори на спортните дружества, но за волейболния „гръбнак” на Пазарджик през годините ще разкажа в следващия брой.

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички