Регионът

Мастер Клас за великденски яйца ще се завърти в онлайн пространството

  01.05.2021 06:15             
Мастер Клас за великденски яйца ще се завърти в онлайн пространството

Подобни ателиета ще се организират и в някои от местните хотели

ВЕЛИНГРАД. С поредица от инициативи отбелязва големия християнски празник Историческият музей в курорт. В центъра на всички тях са традиционните писани яйца от Чепинския край.

Тази седмица изложбата „Великденски яйца от България - минало и настояще“, подготвена през 2014 г. от главния уредник Георги Куманов и д-р Петър Русев, гостува в Регионалния исторически музей във Враца. Показани бяха различни техники за боядисване и декориране на яйца от естествени природни багрила до съвременните

пайети, перли, камъни

и други. Най-любопитни бяха децата.

- Изложбата е богата на информация, а това не е първото й излизане от Велинград. Гостувала е още в Димитровград и във Варна – уточнява Георги Куманов.

Историческият музей е и сред организаторите на онлайн конкурса ,,Великденски писани яйца с восък от Чепинския край”, в който най-голямата награда е Сребърна писалка.

- Този конкурс е с дълга история – над 20 години, уточнява уредникът на музея. - Винаги яйцата се изписват по традиционната за нашия край техника и със старата украса. Идеята е да съхраним традициите, както и повече хора да овладеят

восъчната техника,

която се практикува тук от столетия. Веднъж научилите я после може спокойно да я разнообразяват и развиват, както им харесва. Така правят и нашите майсторки.

Миналата година нямаше конкурс заради локдауна, а сега за пръв път се провежда онлайн. По разбираеми причини, участниците са по-малко от обикновено, когато се включваха мнозина, а всяко училище излъчваше по шест свои представители. Във виртуална среда обаче представянето е далеч по-трудно. Конкурсът приключи в сряда с фолклорна програма.

Историческият музей ще е своеобразен домакин и на

онлайн Мастер Клас

за изписване на великденски яйца по традиционния за региона начин.

- Не съм чувал за друго подобно събитие. Основните организатори от Paysafe Bulgaria, които са и модератори, очакват между 50 и 100 души, а може участниците и да са повече. По-интересното е, че ще бъдат не само от различни населени места у нас, но и от Европа. Имаме готовност за това. За началото пък сме приготвили кратко видеофилмче на български и английски език за нашата традиция, как тя намира място в музея и във великденските ни програми.

Две майсторки ще бъдат на линия в музея

и ще показват най-детайлно традиционната техника, начина на украса на великденското яйце с восък и писалка. Става дума за доц. Светла Ракшиева и Елена Белева. Доц. Ракшиева има издадена книга за великденските писани яйца, бивш директор е на Националния етнографски музей, а в момента е в Института по етнография и фолклористика.

И двете майсторки имат достатъчно опит, включително в чужбина. Елена Белева е гостувала в Русия и Сърбия, а доц. Ракшиева – в Унгария, Полша, Румъния, Словения и Чехия.

Велинградският исторически музей ще съдейства също така на

местните хотели,

които по това време на годината организират ателиета за изписване на великденски яйца.

- Желаещите се учат на восъчната техника, характерна за нашия край. Използват традиционни писалки, след това боядисват яйцата и т. н. Майсторки също се включват, за да им помагат. Разбира се, ще се спазват всички противоепидемични мерки, както и при останалите събития.

- Радваме се, че в толкова необичайна година – година с рестрикции и много предизвикателства, във Велинград ще се случат толкова много неща. Както и че интересът към тях не стихва – каза в заключение Георги Куманов.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.
Всички