Други Регионът

Отец Стоил Лазаров: Възкресението носим в душите и сърцата си за по-добри дни

  01.05.2021 12:23             
Отец Стоил Лазаров: Възкресението носим в душите и сърцата си за по-добри дни

РАКИТОВО. Посрещането на Възкресение Христово се помни от хиляди години назад във времето. Богослуженията в храма за Великден следват последователността си, както и досега. Вярата, постите и смирението подготвят духовно човеците за Възкресението. Църквата е сред институциите, чиито двери останаха отворени за вярващите от началото на пандемията до днес.

Светлият християнски празник ще зарадва и жителите на родопския град. За Възкресението и вярата наша репортерка разговаря с протоиерей Стоил Лазаров - свещеник в църквата "Света Неделя".

- Отец Лазаров, как църквата ще посрещне светлия християнски празник?

- С надежда и вяра във Възкресението на Бог. Богослуженията следват традициите, с благодатния огън и с вярата за по-доброто, което предстои. Разликата е в мерките, разпоредени от Светата Митрополия по време на пандемия за опазване здравето на хората. До плащеницата, покрита със стъкло, ще се стига от входа, без да се преминава през храмовото пространство. Предвидено е специално безопасно място за миросване за здраве.

Светото причастие ще се дава от свещеник с ръкавици и маска само с една лъжичка, която след всяко използване ще се дезинфекцира.

Вечерта за опелото и Възкресението е осигурено достатъчно място за отстояние на хората един от друг от метър и половина. По време на службата вратите на храма ще са широко отворени за проветрение и достъп до чист въздух. Влизайки в църквата, хората ще получат духовна утеха и ще са запазени от заразата.

- Как пандемията се отразява на духовния живот в църквата?

- В енорията ни има отлив на богомолци, които се страхуват от заразата. Най-хубавото е, че от началото на пандемията църквите не затвориха врати. Храмът дава благодат и надежда, а страхът у хората отстъпва в името на вярата. Това, че църквата е целодневно отворена, помага възрастните хора да я посещават по всяко време, да се молят и да останат сами със себе си и с Бог.

Ние, свещениците, с голямо усърдие и отговорност чинно заставаме и служим на Бога. Молим се изпитанието да отмине по-скоро и да се върнем към обичайния начин на живот и служене. Пандемията показа, че сме смъртни, и ни припомни позабравени ценности - братолюбие, смирение, търпение, любов към ближния. Радостно е, че добродетелите у човеците стават все по-видими, помагат си един на друг, съпричастни са към тревогите на близки и непознати. Станахме по-добри и милосърдни. Ковид-19 не е бич Божи, а изпитание на вярата и любовта към Всевишния.

- Какво в празничните литургии ще измолите от Бога за жителите на града?

- Здраве и духовно единение чрез православието на целия ни български народ. Вярата от векове е спасявала езика и е запазвала идентичността ни, давала ни е сили да побеждаваме злото. Възкресението днес ни е нужно да се оттърсим от страха на греховния живот.

- Църквата "Света Неделя" е една от най-старите в областта.

- Така е. Построена е през 1859 г. с волни дарения от християни. Осветена е на 16 март 1861 г. от тогавашния пловдивски митрополит Панарет. Мястото за строежа на храма е дарено от турския кмет. Ракитово по това време е огромен духовен център, за което свидетелства уникалната християнска базилика и параклисът "Свети Никола". Базиликата е с размери 35 метра дълга, 17 метра широка, с голям притвор и манастирски комплекс.

"Света Неделя" е огнище за православните християни от цялото Чепинско корито. В храма са служили именити свещеници като ракитовецът Константин Попрусинов, отец Серафим от Пазарджик и други. През 1827 г. и 1829 г. са построени църквите в Костандово и Дорково. Църквата "Света Неделя" е декларирана за паметник на културата от местно значение през 1975 г., а останките от раннохристиянската базилика са със статус национален паметник на културата. Двата обекта са в добро физическо състояние след реставрацията им.

Новите придобивки са парно отопление и осветление, които по никакъв начин не нарушават автентичността на Божия дом. Наскоро бе реставрирана и най-старата ценна икона "Света Богородица - Пътеводителка".

- Какво ще пожелаете за празниците?

- Носим Възкресението в сърцата и душите си за по-добри дни. Пожелавам духовно и телесно изцеление, да изживеем щастливо и благодатно Възкресение Христово. В трудното и объркано време в борбата с коронавируса искам хората да са позитивни, да се усмихват и да се радват на живота, който Бог веднъж дава. Да са честити и благословени!

Нека всички да отворим сърцата си към Бога, за да го опознаем. Да се отнасяме с любов към ближния, да се наричаме Божи чеда. Днес злото ни сплотява, а страхът ни прави по-човечни. Нека посрещнем Възкресение Христово с традиционните богати трапези и да подготвим душите си чисти и светли, какъвто е и смисълът за идването на Младенеца на Земята. Нека да измолим от Бог благопожелание да има мир между човеците и благоденствие за всички!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.
Всички