Регионът

Кампанията „Дари капачка – спаси живот” запали момчетата от ВУИ

  30.04.2021 06:29             
Кампанията „Дари капачка – спаси живот” запали момчетата от ВУИ

РАКИТОВО. Момчетата от ВУИ „Ангел Узунов са от всички краища на България. Голяма част от тях идват от домове за деца, лишени от родителски грижи и центрове за деца от семеен тип. Затова в навечерието на Коледа и Великден те често са обект на дарителски кампании. Децата са благодарни и с нетърпение очакват тези празници. По инициатива на социалния работник Гергана Чолакова (г-жа Гери) в края на 2020 г. те решават да се включат в националната дарителска кампания „Дари капачка – спаси живот”. Особеното в случая е, че няма да бъдат обект на дарението, а сами ще дарят нещо. Ще дарят част от времето си и вниманието си за спасяване живота на най-малките – чрез събиране на средства за закупуване на линейка, оборудвана за транспорт на недоносени новородени и деца до 3 години. Линейката ще обслужва населението на Бургаска област.

За повишаване на мотивацията на децата при старта на кампанията в училището се включват и учителите – те събират средства за изкупуване на първите 2000 капачки по 1 стотинка на капачка. За седмица дворът и районът на училището светват от чистота. Събирането на капачки се превръща в игра, в спортно състезание. Капачките се събират от г-жа Гери в големи пластмасови бутилки. Когато в училището вече не могат да се намерят капачки, започва дипломацията – уговорки с хората от персонала да донесат капачки от къщи. Постепенно децата осъзнават, че с нещо малко, като събирането на капачки, които през другото време са разхвърляли по двора, може  да се направи нещо голямо – да се спаси живот. Бройката от 2000 капачки отдавна е надхвърлена, но събирането продължава. Напълнени са няколко пластмасови 10-литрови и няколко 5-литрови бутилки с капачки.

Кампанията „Дари капачка – спаси живот” от месеци тече и в Ракитово, а организатори са младите и активни заместник кметове Цанко Молов и Кристина Овчарова. Разбрали за кампанията във ВУИ – Ракитово, двамата пристигат в училището в Деня на Земята 22 април. Благодарят, връчват грамота и особено хвалят най-активните в кампанията във ВУИ: първенецът Радослав Атанасов от VІклас и съучениците му Кольо Костадинов, Любомир Лалев и Мариян Станиславов, както и десетокласникът Мартин Средков. Щастлив е и директорът Георги Янушев. А г-н Молов и г-ца Овчарова обещават да изпратят капачките в Бургас.

Кампанията обаче продължава. Момчетата с повишен интерес ще следят новините, за да видят закупената линейка за бебетата от област Бургас. Те вече знаят, че емоцията да даряваш може да е по-приятна от емоцията да получаваш.

Любомир ЛАЛЕВ – ученик в VІ клас

Свилен ТОПЧИЕВ - учител


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички