Понеделник, 21 Фев 2022
 
Други

Заради Ковид-19 Светлана Гагова вече рисува копия на шедьоври

  09.05.2021 06:55             
Заради Ковид-19 Светлана Гагова вече рисува копия на шедьоври

Хората в болницата бяха истински ангели, уверява художничката

ПАЗАРДЖИК. Заразата от коронавирус докосва съдбите на много хора. Преминали успешно през болнични заведения, те си спомнят с благодарност за медиците - ангели, върнали ги към нов живот. И си тръгват оттам по живо, по здраво, променени и с амбицията да бъдат себе си и да правят добро за другите.

Художничката Светлана Гагова потърси „Знаме”, за да сподели преживяванията си от лечението на Ковид-19 и да изрече „Поклон!” пред професионализма на медиците в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) – бившият Областен тубдиспансер.

- Постъпих за лечение на 6 март тази година след положителен PCR тест за коронавирус - започва вълнуващия си разказ художничката. –

Леките симптоми на болестта приех като простудно  заболяване

и използвах традиционни за лечението му медикаменти. Състоянието ми бързо се влоши и след посещение при личната ми лекарка ме приеха в белодробната болница с двойна бронхова пневмония. 10 дни – до 16 март, дишах с кислородна маска, която ме вдигна на крака.

Сега мога да споделя с какви хора ме срещна болестта там. Трогната съм от добрината, професионализма и човечността на лекари, медицински сестри, санитари, които се грижиха за мен на 69 години и за още 2 възрастни жени - на 88 и на 75 години.

Всички те ни помагаха

да се чувстваме като у дома,

с чисто спално бельо, с приготвени лекарства, с храната и с добрите си сърца. Шофьорите също са прекрасни хора. Доставяха всичко с автомобилите си сега и веднага.

Вниманието и търпението на медиците бе безгранично. Не вярвах, че това е възможно днес. На една от нас – най-страхливата и капризната, се наложи да се смени абоката за вливане на системите. След категоричния   й отказ сестрата с мили думи,

галейки старческата й ръка,

я придума да си свърши работата. Каза й: „Ще ти сложа най-малкото абокатче” – уверяваше я тя и се усмихваше. Този жест на сестрата ще помня дълго, призна Светлана Гагова.

За лекарите какво да се каже – истински ангели. По няколко пъти на ден посещават болните жени с питане как се чувстват и от какво имат нужда. Търпеливо отговарят на въпросите кога ще оздравеят. Въпреки напрегнатата им работа, дежурствата и

безсънните нощи,

за болните винаги намират най-добрите думи. А те по лицата им разбират дали болестта постепенно си отива.

- С непрекъснатото си шетане санитарите са истински пчелички – продължава разказа си художничката Гагова. -  На една от тях, пакетирана от горе до долу в бяло облекло, й споделих: „Съжалявам, че като ви срещна навън, няма да  Ви поздравя и благодаря  за грижите!”.  „Аз пък ще Ви позная!” – отвърна  тя с усмивка. И продължи: „Тук съм от 10 години. Обичам работата си и хората. Те станаха по-внимателни и милостиви, помагат си един на друг. Няма да забравя думите на баща ми от моите ученически години. Той ми каза: „Ако някой си позволи да те обижда и оскърбява, преди да му отговориш, постави на неговото място мен или майка ти. Ще ни обидиш ли? Не!”.

Помня  заръката на татко

и в живота си никого не съм наранявала, по никакъв повод”, призна санитарката. Тя произнасяше името ми с уважение, за което съм й признателна.

До престоя ми в болницата (16 март) се убедих, че там действа работещ механизъм, зад който стои ръководството на лечебното заведение. Не чухме от негова страна забележки, повишаване на тон и недоволства. Явно пандемията ни промени в положителна посока, направи ни по-добри към другите.

Мисля си, че попаднах в здравното заведение неслучайно. Напротив –

заболяването ми даде житейски урок

да погледна колко много умни и добри хора има около мен. Оценявайки труда им, успях да се обърна към самата себе си и към смисъла на живота ми в този свят, разсъждава художничката.

След изписването терапията на Светлана Гагова продължава за пълното й възстановяване от коварната болест. 26 март е последният ден от карантината след 3 полицейски проверки. Вече си позволява да се разхожда навън и макар и проболедувала, тя спазва противоепидемиологичните мерки.

Рускинята вярва на ваксините

за  преодоляването на заразата, но чака произведената в родината й „Спутник V”.

- Болестта промени творческия ми път. Вместо икони и много изложби с копия от тях, вече рисувам копия на картини от световно известни майстори на четката. Тридесет творби вече са готови и ще са част от бъдещата ми изложба, която вероятно ще се открие до края на годината. Всяка една от картините е същинска разтворена книга – как, като с думи, великите художници  са създавали шедьоврите си. Старая се да ги копирам подобаващо.

Зная, че нямам талант на истински художник, но притежавам рисувални способности. Добър изпълнител съм. Рисувам с желанието да покажа картините си на хора, които досега не са ги виждали. Например творбата „Пролет” (1482  г.) на художника Сандро Ботичели,

картина на всички времена

Нарисувах я за подарък на най-малкия си внук - 13-годишния Леонид Зафиров. Брат му -  с 3 години по-големия Тодор, пожела копие на картина от българската история „Борба  за България” на Васил Горанов, която подготвям. На 15-годишната ми внучка Савина Гагова подарих копието „Ездачката”, една от най-прочутите творби на Карло Бруно. Двете момчета учат в Бургас, а Савина - в езиковата гимназия „Бертолт Брехт” в Пазарджик.

Искам внуците ми да  знаят, че баба им, освен икони, е рисувала и копия от картини на

знаменити художници,

сред творбите на които съм израснала.  Да ги опозная добре, ми помогна и обучението по „История  на изкуството” в Педагогическия институт,  сега университет, в руския град Куркс. Сред любимите ми автори е и Тарас Шевченко, който е познат повече като поет, а той е невероятен художник. От него избрах да нарисувам  копие от картината  му „Катерина”.

Разказах  за медиците в болницата, за новото си хоби – копия от картини. Сега искам да кажа, че живея в невероятна страна с непобедим народ, защото народ, който не само пази традициите си, но и продължава да ги развива, наистина е непобедим. Само едно доказателство  за това  е Националният преглед на българските професионални ансамбли, който се провежда през 4 години в Пазарджик. Неповторимите багри на костюми, уникалните танци и ритми оставят зрителя онемял и разплакан. Ето го вечното и неповторимото за един народ – българският.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички