Регионът

С гайди и 34 агнета сестримци спазиха древния обичай след Великден

  08.05.2021 19:33             
С гайди и 34 агнета сестримци спазиха древния обичай след Великден

СЕСТРИМО. Тридесет и четири агнета бяха дарени от поддръжници на българщината и сторени за курбан на място в местността Света Петка при едноименния параклис, а под звуците на живи гайди много хора дойдоха да празнуват и да спазят древната традиция, според която се събират тук на първия петък след Великден. Сега сред гайдарите бе и 8-годишният Христо от Сестримо, а сред облеклите народни носии имаше и десетина деца.

В миналото параклисът е бил част от християнски манастир, изграден през ранното Средновековие на широката поляна на върха на непристъпните 200-метрови скали. Предполага се, че храмът е бил черква – крепост (гранична крепост), служила за убежище на местното население при нападенията на турските завоеватели. По време на турското нашествие в района това място е спасило жителите на изчезналото старо село Сестримка, потърсили закрила в светилището в най-труднодостъпната част на дефилето на Крива река. Храмът е бил опожарен и разрушен по време на кърджалийските нападения. По-късно, обаче, през 1969 г. бива възстановен. Съществува поверие, че първоначално на тези скали е имало само икона на Света Петка, поставена там, за да закриля селото и жителите му. По-късно един мъж (строител), сънувал, че Света Петка идва при него и го моли да й направят дом и именно тогава започва да се гради параклисът. До мястото се стига само пеш - по тясна пътечка.

Тези малки деца, всички тези хора, ми напълниха душата. Атмосферата беше уникална! България ще я има, докато има хора, които спазват традициите“, коментира пред „Знаме“ инж. Стойко Стефанов, който е един от инициаторите за възраждането на този празник в пълния му блясък в последните десетина години.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички