Понеделник, 09 Авг 2021
 
Регионът

Доброволци събраха един тон боклук от Стара река между Пещера и Батак

  08.05.2021 19:44             
Доброволци събраха един тон боклук от Стара река между Пещера и Батак

Един тон боклук или над 300 чувала  с вместимост 120-140 литра. Това количество бе събрано днес в най-мащабното за района на Пещера и Батак през последните години. „Знаме“ неколкократно писа за инициативата, подета от гражданското сдружение „За Стара река“ и подкрепено от „Биовет“ АД и Община Пещера, които осигуриха найлонови чували, ботуши, ръкавици и дезинфектанти плюс допълнителна работна сила. В акцията се включиха и кметът Йордан Младенов, и изпълнителният директор на най-голямото предприятие в региона Ангел Желязков, и служители на „Биовет“ и Пещерската община.

Сред находките имаше немалко едри отпадъци като гуми за автомобили и камиони, които останаха извън чувалите. За девет часа усърден труд доброволците успяха да се справят обаче само с част от проблема - оказа се, че трупаните с години боклуци е невъзможно да се съберат за ден, особено тези във водите на реката. Навлязоха в най-стръмните и опасни дерета, където са изхвърлени множество автомобилни гуми, пластмасови бутилки, чували с дървени стърготини, строителни отпадъци, дори матраци и плюшени мечета.

"Пластмаса, опаковки от цигари, найлонови пликчета - не са разградими. Отпадъци, които би следвало да се постараем ние като граждани да не се отзовават сред природата, защото ние без природа сме нищо", заяви Ангелина Карамфилова. Сериозно замърсени се оказаха и паркингите по пътя до Батак. "Много туристи, много коли минават тук в района. За съжаление, знаете, хората отварят прозореца и изхвърлят навън", каза Ангел Желязков, изпълнителен директор на предприятие в Пещера. "Няма нужда да бленуваме за Швейцария или за някъде другаде. Това може да се види в България, че реално може да стане. Чисти реки с много риба, със семейства, където почиват семейства, които почистват след себе си", категоричен бе организаторът на почистването Ангел Христов. В акцията се включиха служители на местната община и работници от близките предприятия. Кметът на Пещера Йордан Младенов съобщи, че глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци е 50 лева. "На няколко места има камери и вече за година и половина са съставени около 10 акта", каза градоначалникът.

"Сдружението изказва благодарности към всички, които се включиха в тази благородна инициатива. Въпреки нехайството на хората и замърсяването  на природата с пластмаса и други битови отпадъци, много будни хора реагираха положително и показаха, че не са безразлични към случващото се" - коментира Мариян Христев от сдружение "За Стара река". Той допълни, че това не е първата такава кампания, но за пръв път привлича толкова много участници и два толкова мотивиращи резултати. Няма да е и последната. Местните природолюбители декларират, че ще направят всичко възможно грижата за природата да се превърне в начин на живот както за тях, така и за техните съмишленици. Още в края на май или началото на юни е планирана следваща акция - зарибяване на същия участък с пъстърви. За купуването им тече доброволно събиране на средства, паралелно със зарибителния пъстървов материал, който ще осигури „Биовет“ АД.

Събраните чували с отпадъци ще бъдат извозени от сметосъбиращите фирми в общините Пещера и Батак.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.
Всички