Регионът

Пещерци почетоха паметта на априлските въстаници

  11.05.2021 15:24             
Пещерци почетоха паметта на априлските въстаници

На днешния 11 май граждани и официални лица от Пещера, Брацигово, Радилово и Капитан Димитриево се поклониха пред паметника на априлци в местността Бялча.

Цветя поднесоха кметът на Пещера Йордан Младенов, председателят на Общинския съвет д-р Николай Пенев, секретарят на Община Брацигово, кметовете на с. Радилово и с. Капитан Димитриево, ученици от СУ „Св. Климент Охридски“.

Марена Вачкова – секретар на читалище „Зора“ в с. Радилово, припомни събитията от трагичната нощ на 10 срещу 11 май 1876 г, когато са избити пленените 13 въстаници от Брацигово и Радилово. Единият от тях оцелява, скрит под труповете на другарите си. Това е Кочо Топалов, който успява да стигне до Радилово, където е спасен от Георги Ангелиев и Мито Вачков. След време разказва: „Турците научиха за случката с мен и ме нарекоха „мезан кечкана“ – от гроба побягнал“. Секретарят на Община Брацигово г-н Павлов благодари на учениците от Гимназията за родолюбивата инициатива и им пожела да пазят и занапред паметта за жертвоготовността на априлските въстаници.

Обществено поклонение пред паметника не се е осъществявало от много години. Поднасяни са цветя, но от отделни организации. Тазгодишното събитие е осъществено  от СУ „Св. Кл. Охридски“. С протокол № 3 от 24.11.2020 г. Педагогическият съвет реши да поеме шефство над паметника и да привлече вниманието на родолюбивите граждани към съдбата му. Той се намира в частен имот и обществеността трябва да се намеси, за да бъде запазен. Издигнат е през 1976 г. по инициатива на Община Брацигово. В средата на 80-те години е пострадал при взривни работи на пътя, който се намира непосредствено до него – единият ъгъл на паметната плоча е отчупен.

През миналата седмица учениците почистиха около паметника и освежиха надписа му. Въпреки че пространството около него не е облагородено, паметникът не изглежда вече толкова самотен.

Този проект на училището се реализира със съдействието на Община Пещера. През последните десетилетия г-н Младенов и д-р Пенев са може би единствените ръководители на града, които вземат присърце съдбата на паметника.

Предстои той да бъде преместен на общински терен.

Валентин СТОЯНОВ


Свързани