Регионът

Активно участие в конкурса „С очите си видях бедата - 2021”

  21.05.2021 14:50             
Активно участие в конкурса „С очите си видях бедата - 2021”

ПАНАГЮРИЩЕ. Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 година. Четири години по-късно проявата прераства в международна и се реализира под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Конкурсът, обявен за добра практика, реализирана от страната ни, се организира от Министерството на вътрешните работи, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата.

Целите на конкурса са да се пресъздадат със средствата на изобразителното изкуство познанията на децата и учениците за бедствията в световен мащаб, способите за защита и самозащита, действията на Единната спасителна система, засилване на интереса към професията на пожарникаря и спасителя и възпитаване на съпричастие към проблемите на човека, готовност за оказване на помощ, мотивиране за участие в доброволческа дейност и опазване на околната среда.

Участниците в конкурса са разпределени в три възрастови групи: от 7 до 10 години, от 11 до 13 години и от 14 до 18 години.

С оглед най-обективно определяне на таланта, знанията и уменията, учениците са разпределени и в  четири категории: ученици от всички общообразователни училища и обслужващи звена в системата на Министерство на образованието и науката; ученици от специализирани паралелки, училища и школи по изобразително изкуство; ученици от специални училища и домове за деца в неравностойно положение и международни участници, партньори в Откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа.

В срока, определен от правилата на конкурса, в Община Панагюрище за участие в общинския кръг на международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“ за 2021 година постъпиха  32 детски рисунки на ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“, град Панагюрище, от първи, втори, трети и четвърти клас. Те се състезават в първа възрастова група (от 7 до 10 години), първа категория (ученици от всички общообразователни училища и обслужващи звена в системата на Министерство на образованието и науката).

През погледа на младите художници се виждат не само потенциалните опасности, които заплашват хората, но и възможностите за всеки да се защити в беда, и кои са институциите в държавата, които могат да помогнат в критичен момент.

Рисунките на класиралите се участници ще бъдат предоставени в Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – град Пазарджик, за участие в Областния кръг на конкурса за детска рисунка „С очите си видях бедата”, 2021 година.

Ето и имената на отличените на общинския кръг:

1.     Рая Иванова Калпакова – 1 клас, с ръководител: г-жа Соня Кунчева;

2.     Христина Георгиева Георгиева – 1 клас, с ръководител: г-жа Пепа Машева;

3.     Виктория Димитрова Дудова – 1 клас, с ръководител: г-жа Пенка Немигенчева;

4.     Николета Динкова Аланджийска – 1 клас, с ръководител: г-жа Пенка Немигенчева;

5.     Георги Пенков Кършев – 1 клас, с ръководител: г-жа Донна Елшишка;

6.     Станислав Петров Стоименов – 1 клас, с ръководител: г-жа Донна Елшишка;

7.     Мария Иванова Стойчева – 2 клас, с ръководител: г-жа Нели Крайчева;

8.     Цветелина Иванова Недялкова – 2 клас, с ръководител: г-жа Нели Крайчева;

9.     Нона Георгиева Гущерова – 4 клас, с ръководител: г-жа Нешка Сурлекова;

10. Бистра Митковска – 3 клас, с ръководител: г-жа Пепа Машева.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички