Регионът

Откриха паметна плоча на арх. Михаил Янков – Милето в Костандово

  03.06.2021 06:16             
Откриха паметна плоча на арх. Михаил Янков – Милето в Костандово

Местните още разказват за широката усмивка върху благородното му лице

Паметна плоча на архитект Михаил Янков – Милето бе открита неотдавна в Костандово. Така местните изразяват своята признателност за всичко, което той е направил за родното си място. Инициативата е на народното читалище „Просвета - 1919” и се осъществи със съдействието на основното училище „Неофит Рилски”, РПК „Стефан Добрев”, както и на Красимир Кейбашиев, Костадин Думков и Биляна Бешева.

На

откриването

присъстваха председателката на Общинския съвет в Ракитово Нина Димова, зам.-кметът на общината Цанко Молов и общински съветници. Плочата бе открита от кмета на Костандово Валентин Вигнев и председателя на читалището Никола Бързаков.

- Михаил Йорданов Янков е роден в Костандово на 15 март 1923 г. Син е на Йордан и Магда Янкови – разказа пред „Знаме” Пламен Киселов, секретар на „Просвета - 1919”. -

Израства в семейство с пет деца

– двама братя и три сестри.

Основното си образование придобива в родното Костандово, а после завършва с Отличен Гимназията в Лъджане (Велинград). Висшето си образование по „Архитектура” пък завършва в София.

Започва работа в проектантската организация ПРОНО към Министерството на народната отбрана (МНО), която по- късно оглавява. Работил е и като архитект в Либия и Тунис.

Като началник на ПРОНО активно подпомага проектирането , финансирането и изграждането на читалищната сграда

(Културният дом - единственият тогава с въртяща сцена),

новото крило на ОУ „Неофит Рилски“,  както и сградата на РПК – ресторанта при тогавашния кмет Тодор Минков. Съдействие му оказват полк. Георги Тодоров Думков, също костандовец, и генерал Семерджиев, началник на Генералния щаб.

Арх. Янков допринася много за съвременния архитектурен облик на Костандово. Той милее за родния си край и винаги е прекарвал свободното си време при своите близки, приятели и съселяни. Обичан и уважаван е не само в България, но и като

специалист архитект в чужбина

Голям общественик и приятел на Костандово, Милето, както с обич го наричаха, беше човек с голямо сърце пълно с обич към костандовци и близки. Хората, които го познаваха, никога няма да забравят неговата широка усмивка върху благородното му лице.

Умира на 8 април 1992 г.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички