Пазарджик

Цветелина Килитанова, гимназиален учител на годината за Пазарджик: Има значителен дефицит на знания от онлайн обучението

  10.06.2021 06:41             
Цветелина Килитанова, гимназиален учител на годината за Пазарджик: Има значителен дефицит на знания от онлайн обучението

ПАЗАРДЖИК. Една от носителките на наградата „Св. св. Кирил и Методий” за постижения в просветата и културата е и учителката Цветелина Килитанова. Тя бе отличена като „Учител на годината’2021” в категория „За постижения в педагогическата практика с ученици от гимназиален етап”. Тя е старши учител по английски език в ЕГ „Бертолт Брехт”. Участвала е в множество проекти и квалификационни курсове, включително курс на обучение  в Колумбийски университет в Ню Йорк, Ексетър, Кеймбридж и в ирландския „Тринити Колидж” в Дъблин. Описва се като „Учител по призвание, пътешественик по душа и с желание непрестанно да се усъвършенствам професионално!”

- Г-жо Килитанова, честито! Очаквахте ли отличието?

- Не съм, защото в град Пазарджик има много други отдадени на професията колеги, които също имат забележителни успехи в своята работа. Благодаря на колегите от ЕГ, които подкрепиха моята номинация за това отличие и на ръководството на гимназията, в чието лице намирам винаги подкрепа и ентусиазъм при реализиране на нови идеи.
- Какво е за Вас учителската професия?

- Никога не съм работила нещо друго освен да бъда учител, но сравнявайки моята професия с другите, считам, че съм се посветила на най-благородната и най-предизвикателната професия. Да бъдеш учител е по-скоро призвание и голяма отговорност. Често питам учениците си: „Кое бихте избрали: да имате професия, която не ви харесва, но е добра като заплащане или професия, която ви харесва, но не е добре платена?”. Винаги се изненадвам, че болшинството от отговорите им са за по-добре платената работа – опитвам се да им обясня, че не парите, а удовлетворението от свършената работа е по-важно за мен.

В последно време учителите получиха признание за своя труд във финансов аспект, но аз съм учител от 30 години и когато започнах работа получавах 185 лв. заплата и не това  бе стимул да остана учител. И сега, когато се обадят или се срещна с бивши ученици, които живеят и работят в Европа и Америка, това ми сгрява сърцето и ми дава надежда да продължавам да преподавам. Те са интелигентни млади хора, които не отиват да станат ниско квалифицирана работна ръка в чужбина.
- Каква е Вашата философия за преподаване на чужд език - английски?

- Преподаването на чужд език не е лесно начинание – често някои ученици, престъпвайки прага на ЕГ, считат, че им е гарантирано овладяване на чуждия език на едно добро ниво. Още първият час ги запознавам с моето любимо мото, което стои над дъската: Без мъка/усилия, няма победа! (No pain, no gain!). Учениците на 21-ви век, тъй наречените поколение К (C Generation), което се превежда като поколение на консуматори, няма нищо общо с преподаването преди 10-15 години. Без използване на нови технологии, дигитални приложения и образователни платформи преподаването в наши дни е немислимо. Това поколение очаква обучението да е забавно, ефективно, но с по-малко усилия от тяхна страна, да включва тяхната креативност да създават собствени дигитални материали, да разказват видео истории, да упражняват чуждия език, слушайки любимата си музика... Ако в миналото учениците пишеха непознатите думи по 10 реда и преписваха текстове с цел да подобрят своя правопис, сега използвайки Quizlet (дигитално приложение) могат да усвоят лесно новите думи упражнявайки ги под формата на игра за печелене на точки като биват оценявани обективно от самото приложение като процент усвоени думи и процент грешки.

Аз съм привърженик на използването на новите технологии за учене, както и комбинирането им с традиционните методи на преподаване. Никаква технология не може да замени живият контакт с ученика, защото жестът, погледът, езикът на тялото подсказват на учителя как да помогне на ученика при произношение, превод или справяне с писмена задача.

- По какви канали научавате нова информация, която да предадете на учениците си?

- Считам, че вече ще делим живота си на ПРЕДИ и СЛЕД Ковид пандемията, както преди разделителната линия бе преди и след падането на Берлинската стена. Редовно участвам онлайн в професионални уебинари, организирани от водещи професионални издателства като Оксфорд, Кеймбридж Юнивърсити Прес, Експреспъблишинг, които канят изтъкнати обучители и ментори на учители от различни страни. Участвам и в годишните срещи на професионалната общност към Фондация „Америка за България” – Академия за лидери в образованието, която наброява вече над 1000 учители и директори от България. Друг източник за обмен на идеи и опит е участието в онлайн уебинари, организирани от колеги, участници в реализиране на проекти по програма Еразъм+, от Пазарджик, България и Европа. Това е един неизчерпаем източник на нови идеи и професионален обмен на опит. Тази година предстои участие на 9 учители в обучителни курсове в Барселона, Флоренция, Ница, Кипър и  Дания финансирани по програма Еразъм+  по спечелен проект на ЕГ „Посланици на дигиталното училище” , координиран от госпожа Килитанова.

- Как минава един Ваш час по английски?

- Часовете по английски език са насочени към развитието на четирите умения за усвояване на чужд език: слушане и четене с разбиране, говорене и създаване на писмен текст. Стремя се да разнообразявам часовете като редувам различни упражнения, защото обикновено имам по 4-5 часа на ден с един и същ клас, което е изпитание, както за учениците, така и за мен. Стремя се да трансформирам доста от упражненията в креативни задачи, които да включат новите дигитални технологии и въображението на учениците. Например след като преподам новите думи за плодове, зеленчуци, храни вместо да накарам учениците да напишат любимата си рецепта за българско ястие им задавам проектна задача: Всеки с помощта на майка/баба да заснеме кратко видео с телефона си - приготвяне на любимото българско ястие, обяснявайки на английски необходимите продукти, начина на приготвяне и финалния резултат. За да ги накарам да разказват история спонтанно на английски език предлагам да играем играта „Излъжи ме!”. Целта е всеки да разкаже своята история пред класа като вмъкне 5 лъжи/ неистини, които ние, слушайки историята, трябва да познаем. Естествено, победител е този, чиито неразпознати лъжи са най-много, т.е. най-добрият разказвач!Учениците слушат внимателно, задават въпроси, шегуват се като демонстрират толерантност, интерес, индивидуалност.

- Много 12-класници от ЕГ "Б. Брехт" избраха да положат на матурата втория задължителен изпит по избор на предмет точно по английски език. Какъв е Вашият коментар?

- За наша радост, изборът на матурата по английски език като втори задължителен изпит всяка година бележи повишение. От учениците, за които английски език е първи чужд език над 90% от учениците тази година са направили този избор. Голяма част от учениците изучаващи английски език като втори чужд език също предпочитат матурата по английски език. Тези факти говорят, че те се чувстват уверени в своите знания и след многобройните часове интензивно изучаване на английски език, той е логичен избор. Английският език е най-използваният чужд език в света –новата lingua franca.

Резултатите от матурите по английски език също са радващи, защото показват постоянна тенденция на повишаване на успеха на учениците.

- Кое днес може да стимулира учители и ученици за по-добър резултат от общата работа?

- Образователният процес включва три основни фактора: ученик, учител и родител. Ако всички работят в унисон, взаимно уважение и отговорност тогава работата върви добре и резултатите са впечатляващи. Ако един от факторите се отнася безотговорно или прехвърля вината на другите, тогава не може да се очакват добри резултати. Ключът, според мен, е в поддържане на добра  комуникация и взаимопомощ между тези 3 основни фактора в образователния процес.
- Образователната система е сред най-реформираните сфери у нас. Това доколко пречи и доколко помага на образованието?

- Резултатите са противоречиви. Учители, ученици и родители са объркани от непрекъснатите смени, реформи, нови учебни програми, дигитализацията на българското училище, електронните образци на документи… Нашето училище е в сравнително голям град и ученици, учители и родители имат необходимата дигитална грамотност да се справят с лавината от електронни документи, регистрации, но какво се случва в по-малките градчета и села, където още работят с книжни дневници, не ползват електронни учебници и платформи. Решенията на МОН в последния момент предизвикват стрес и несигурност – кога ще бъде пролетната ваканция, кога да бъде последният учебен ден, обявяване на присъствено обучение в събота по новините – никой не мисли за пътуващите или живеещи на квартира ученици. Най-голям стрес и предизвикателство за моите колеги не само по чужд език бе въвеждането на новите учебни програми за 11-ти клас, за които бе нужна предварителна подготовка и разяснителни семинари от МОН. Учители, ученици и родители разбраха в началото на новата учебна година, че ученикът няма да има само една оценка по английски/ немски/ френски език, а 6 оценки за съответния изучаван език, за срока и годината: една оценка по общообразователна подготовка, 4 оценки по 4 модула и една по разширена подготовка! Както се шегувам, вече родителят няма да пита: „Колко имаш по английски език за първи срок?”,  а ще пита: „Колко имаш по Модул 1 – Писмена реч, Модул 2- Устна реч, Модул 3…?”  Звучи смешно, но това е реалната ситуация в момента.

Положителна черта е стремежът на МОН да намали бумащината на книжните документи и въвеждане на електронен дневник, бележник и други служебни документи. Отпадането на писане и строго следване на годишните разпределения, което бе една отживелица. Във Финландия учителите не знаят какво е това разпределение, годишен план – учителят сам избира учебник, помагало, книги, които да използва с обучението. Там важни са резултатите, който трябва да постигне в края на годината, а не средствата чрез които ще ги постигне. Например ученикът трябва да може да описва лични преживявания по време на бедствие, инцидент, критична ситуация – коя книга, разказ, видео или други помагала ще избере учителят е негов личен избор. Накрая е важно ученикът да има умението да изразява чувства, преживявания по зададена житейска ситуация.
- До каква степен пандемията попречи на нормалния учебен процес по английски?

- Определено повлия негативно на качеството на обучение по чужд език. Миналогодишният випуск 8-ми клас бяха придобили вече умения за учене, отговорно отношение към изпълнение на домашните задания, когато бе обявена пандемията. Тази година осмокласниците, определено бяха лишени от нормален учебен процес повече от половината учебна година. Един месец имахме да се опознаем, да се запознаят с изисквания, да бъдат обучени да ползват електронните учебници, платформи и приложения, които после да ползват при обучението в електронна среда. Отговорните и мотивирани ученици се справят еднакво успешно и при присъствено и онлайн обучение. Но бивайки 14-15-годишни тийнейджъри, някои ученици определено имат проблеми с концентрацията, самоконтрола, качественото изпълнение на домашните, правилното произношение и самостоятелната работа. Повечето ученици и учители са изморени от онлайн обучението, което бе временно решение на проблема, но нереално и неефективно като обучение през по-голямата част от годината. Има значителни дефицити на знания и умения при доста от учениците в България и те ще станат видими на тестовете за външно оценяване и матурите. Голяма част от учениците не са достатъчно зрели, за да учат автономно и отговорно без реален контрол от учител, родител. Но животът е кръговрат. Някога бе задължително децата да ходят на училище, което за доста ученици бе досадно, а сега това се възприема като привилегия. Учениците наистина се радват вече да учат присъствено, да се срещат, да общуват – неща, които им липсваха при онлайн обучението. Вече почти няма отсъстващи ученици при обучението в училище, никой не желае да бяга от часове!

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички