Други

Черешите тази година позакъсняха

  05.06.2021 06:01             
Черешите тази година позакъсняха

Някои производители се оплакват и от по-слаба реколта, но са доволни от цените в момента

Годината не е от най-леките за местните черешопроизводители, показа проверка на „Знаме”. В момента те са притеснени, че честите превалявания са предпоставка за развитието на болести.

Най-масовата беритба на вкусните плодове все още не е започнала. Реколтата малко е позакъсняла заради неблагоприятното време.

Но немалко стопани вече са изкарали продукция по борси и тържища.

- Цената на борсата се движи между два и три лева за килограм хубави череши – обясняват те. - По пазарите може да достигне и четири лева. Това са

добри цени,

дано да се задържат.

Говорим за прясна консумация. Черешите, както и вишните за преработка обикновено се търгуват по 70-80 стотинки за килограм, което е малко.

- Качеството не е много добро – признават производители. Те не се радват на обилна реколта. Обвиняват за това дъждовете и непостоянното време. Не всички са успели да опазят дръвчетата си от болести и неприятели.

Беритбата се превръща във все по-голям проблем.

- Има голяма

липса на работници

Тези от предишните години заминават да работят в Англия, Германия и други държави от Западна Европа.

Надниците у нас доста се увеличават, а след като се платят осигуровките и дължимото по еднодневните трудови договори, себестойността на продукцията става много висока.

На въпроса

колко декара с череши трябва да отглеждаш,

за да си струва „масрафа”, някои производители отговарят:

- Доста е относително, но градината ти трябва да е поне 50-60 декара, за да си докарваш приличен допълнителен доход. Едва ли обаче ще ти стигне, за да издържаш само с него семейството си цяла година. Черешите не са култура, от която да печелиш целогодишно. Сезонни са - няколко месеца печелиш, а през останалото време само харчиш.

Освен това, ако разчиташ само на това и се случи година със слани или градушка, гориш. Като цяло който отглежда череши, има и зеленчуци.

А да имаш 2, 5 или 10 декара, просто не е

рентабилно

Трябва да купуваш препарати, техника и т. н. Имаш разходи.

- Черешовите градини в нашата област не са толкова много, колкото например в Пловдивско. Там има и наследствени градини, които дават много добри добиви – казват в заключение местните стопани.

Катя ФИЛИПОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички