Други Избори 2021

Драгомир Стойнев: Хората се страхуват по-малко, можем да сменим модела!

  07.06.2021 15:26             
Драгомир Стойнев: Хората се страхуват по-малко, можем да сменим модела!

Водачът на листата на коалиция „БСП за България” за 13 МИР-Пазарджик Драгомир Стойнев определи резултата на левицата в последната кампания като „тежък” и „исторически слаб”.

- Причините са и външни, и вътрешни, но усещам мобилизация в нашите структури. В последните дни се срещнах с хората в областта. Те са ентусиазирани и от това, че вътре си подаваме ръка, и от обединението в лявото. Страхът като че ли започва да изчезва. Вижда се, че конструкцията на ГЕРБ е разклатена, а това вдъхва надежда на хората, че най-накрая страната ни може да се промени - заяви Стойнев. - Хората са изморени от изборите, но са и притеснени да не би тази тенденция да продължи. Ако това е цената, която трябва да платим, за това, че 12 години оставихме една партия да прави каквото си иска, и този октопод да проникне във всички структури и институции, то тогава може би трябва да я платим. Вярвам, че в следващия парламент ще има необходимото разбирателство между политическите сили, извън ГЕРБ, разбира се, за да се направи правителство. Защото околният свят много бързо се развива. Виждаме, че Европа вече говори за един нов икономически модел, за връзка между технологиите и образованието, за нисковъглеродна икономика, средства са отделени, въпросът е, че всяка една държава трябва да си напише домашното. И да усвоим тези средства за страната, а не, както досега, тези средства да са откраднати. Аз бях човекът, който като председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове настояваше Планът за устойчивост и възстановяване да влезе в дневния ред на Парламента и изпратих писма до моите колеги от ЕС и бяхме подкрепени от германското председателство, че парламентите трябва да бъдат привлечени в одобряването на този План. Тогава от ГЕРБ категорично отказаха – добави той.

Стойнев изложи впечатленията и приоритетите си за Пазарджишка област.

Пазарджик няма развита индустриална зона, при положение, че Пловдив дърпа като локомотив икономиката в Южна България. А би трябвало, макар в Пазарджик да няма квалифицирана работна ръка, а в някои общини – и работна сила. Поинтересувах се защо тук няма предприятия, които дават висока добавена стойност, за мен ще е приоритетно в следващия мандат да се заделят средства, за да има базиране на знания и технологии в Пазарджишка област, свързано с човешкия ресурс… Франкофон съм, в три парламента съм бил председател на групата за приятелство с Франция и ще се радвам, ако в Пазарджик привлечем чрез Френската търговска камара френски инвеститор. Но не смятам, че транспортната инфраструктура в областта отговаря на нуждите на населението – свързаността между отделните общини е с доста ниско качество. Ключово е развитието на биологично земеделие, което ще изисква и подобряване на ВиК-сектора. Пазарджишкият регион е изключително красив и тук трябва да имаме продукт, който да се продава целогодишно, но без качествена инфраструктура трудно можем да го правим, каза той и уточни, че ще иска среща с хотелиерския бранш, за да чуе техните препоръки и идеи. Водачът на коалиция "БСП за България" изрази задоволство, че десницата се е завърнала в Народното събрание.

- В бившия парламент имахме готовност и очакване за сформиране на съвместно правителство от партиите на протеста плюс нас. Струва ми се, че и сега БСП ще им даде своята подкрепа – ние с ГЕРБ няма как да работим, ДПС – на два пъти плащаме сметката, мисля, че е нормално и логично БСП да даде своята подкрепа. Що се касае за разговорите, които е имал нашия лидер, и на реплики между БСП и десницата, има разбирателство. Ние сме изразявали в парламента нашите позиции за смяна на главния прокурор, за закриване на специализирания съд… Сега подкрепяме служебното правителство в това, което прави – добави икономическият експерт. На въпрос как БСП ще привлече гласоподаватели извън твърдия електорат и доколко последните събития ще помогнат за това в конкуренция с „Има такъв народ”, Стойнев изрази оптимизъм. И допълни:

„Има такъв народ” ми напомняха на ранния ГЕРБ. Влизат под строй, четирима човека се обаждат – сценаристите, другите не смеят да вземат думата. И се карат с абсолютно всички, защото всички са им виновни. Но аз бих искал да се скараме примерно в сферата на образованието. Смятам, че начинът, по който се промениха и водачите, и хората в листата, разбира се, ще окажат влияние за нашето представяне на изборите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички