Четвъртък, 09 Сеп 2021
 
Регионът

Юнски празници на изкуствата в Панагюрище

  11.06.2021 06:41             
Юнски празници на изкуствата в Панагюрище

Община Панагюрище представя събитията от творческия проект Юнски празници на изкуствата „Вдъхновение, настроение, красота“. Те ще се проведе за девета година от 17 до 30 юни и са част от Културния календар.

Празничните дни ще започнат с кино. На 17 юни, от 20 часа, на площад „20-ти април“ ще е прожекцията на филма „Диви и щастливи“, с режисьор Мартин Макариев, сценарист Борислав Захариев и оператор Андрей Андреев. В главните роли са Яна Маринова, Луиза Григорова–Макариев, Александър Сано, Базил Айденбенц, Дария Симеонова, Явор Бахаров, Калин Врачански, Асен Блатечки. „Диви и щастливи“ е романтитчна екшън-комедия от 2019-а, която

през миналата пандемична 2020 г. е най-гледания български филм в кината

(42 478 души), според резултатите от бокс офиса на Националния филмов център.

На 18  юни, от 17:30 часа, в Изложбената зала на Театър Дом-паметник, ще бъде открита изложбата „Магически мозайки“ – модулни мозайки от естествени камъни, минерали и керамика – на твореца Страхил Найденов. Експозицията представя изкуството на мозайката, като авторът умело съчетава класическата мозайка и търсения на нови изразни средства.

Страхил Найденов е роден през 1973 г. в Плевен. Работи в областта на мозайката, 3D мозайката и скулптурната мозайка. Използва само естествен камък – мрамор, гранит, варовик, пясъчници.

Мозаечните елементи – тесери, са ръчно сечени

и с естествен цвят. Творецът има участие в десетки изложби в страната и чужбина – в САЩ, Италия, Япония, Франция, Турция. Негови творби са собственост на наши и чужди галерии и колекционери. Мисията му е да популяризира едно от най-древните изкуства и да го направи достъпно за всякакви интериорни и екстериорни пространства. Страхил Найденов е член на Съюза на българските художници, на Международната асоциация за пластични изкуства АИАП (ЮНЕСКО) и на Групата на плевенските художници. Изложбата ще гостува в Панагюрище до 25 юни.

На 21 юни, от 18 часа, в Камерната зала на Театър Дом-паметник, ще бъде представена годишната продукция на школите „Поп и джаз пеене“ и „Пиано“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище с ръководител Величка Маслева.

А годишната продукция на школата „Поп и джаз пеене“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище с ръководители Нона Немигенчева и Пепа Филина ще видим на 23 юни, от 18 часа, в Камерната зала на Театър Дом-паметник.

Общинската библиотека „Стоян Дринов“ се включва на 22 юни, от 18 часа, с

Литературна вечер с Пламен Тотев

– издател, литературен критик и журналист. Той е автор на помагала по български език и литература за средното училище, на книгите „За място на върха“ („Петекстон“ и „Обектив“, 1994), „Българският блян по епопея“ („Хермес“, 1995) и съставител на антологиите на световната и българската любовна лирика: на световната любовна лирика „Обичам те“ (2005), на българската любовна лирика „Да те жадувам“ (2006), на световните шедьоври на любовния сонет „Светът е за двама“ (2008), на българската женска любовна лирика „Само за теб“ (2009). Той е и автор на текстове на популярни песни в изпълнение на дует „Шик“ („Където няма студ“), Петя Буюклиева („Дай ми лято“), Рени („Фатална любов“), Емилия („Ангел в нощта“), Таня Боева и други. Носител е на наградите „Боян Пенев” за литературна критика и на вестник „АБВ”.

Официалното награждаване на отличените творби и техните автори от Националния литературен конкурс за детска поезия „Стоян Дринов“ 2021 година, ще бъде на 25 юни, от 17:30 часа, в общинската библиотека „Стоян Дринов“.

Песенно пътуване в света на поезията, любовта и приятелството ще направим на 24 юни, от 19:00 часа, в Театър Дом-паметник, с

концерта на Михаил Белчев „Не остарявай, любов!“

– песни с докосващи послания, които не могат да бъдат забравени. Той ще е със специалното участие на Кристина Белчева, Милица Божинова и Асен Масларски, който ще представи новите си авторски песни.

Във вълшебния свят на операта ще се пренесем с концерта „Магията на операта“ на 28 юни, от 19 часа, в Камерната зала на Театър Дом-паметник. В програмата ще чуем класически арии от опери на Джовани Батиста Перголези, Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Джоакино Росини в изпълнение на Ангелина Манчева – сопран, Роберта Матели – мецосопран и Антон Радев – баритон. На пианото ще бъде Снежина Абрашева.

Талантливите деца на община Панагюрище ще се изявяват на 29 юни 2021 година, от 18 часа, в Театър Дом-паметник. Тогава е годишният концерт на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Панагюрище

„С усмивка под дъгата“

Юнските празници на изкуствата ще завършат на 30 юни, с постановка на театър „Константин Величков“ – Пазарджик „Как се търси нов съпруг ...“, по Миро Гавран. Режисьор е Александър Илинденов, участват Ани Михайлова, Ивайло Калоянчев и Веселин Цанев. Началото е в 19 часа в Театър Дом-паметник.

Община Панагюрище кани жителите и гостите на общината да посетят културните събития от календара на Юнските празници на изкуствата, като обещава много вдъхновение, настроение и красота и моли за споделена отговорност на всички за спазване на противоепидемичните мерки.

Съгласно Заповед на Министъра на здравеопазването от 27.05.2021 г., провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места. Поради възможност от запълване на ограничения брой места за събитията, които се провеждат на закрито, допълнителна информация за свободни места можете да получите на телефони: 0884 483095, 0878 820990 и 0885 002443.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички