Пазарджик

Почетна грамота за Цветанка Иванова от Държавния архив

  10.06.2021 17:24             
Почетна грамота за Цветанка Иванова от Държавния архив

ПАЗАРДЖИК. Пазарджишката общественичка Цветанка Иванова получи почетна грамота навръх 9 юни - Международен ден на архивите. Церемонията по награждаване на дарител и читател за 2020 г.се състоя в Изложбената зала с постоянна експозиция на поета Теодор Траянов на Държавен архив Пазарджик. Ръководителят на архива Ненка Иванова приветства гостите - представители на културните институции в града ни и благодари, че заедно с Регионален исторически музей, Регионална библиотека "Никола Фурнаджиев" съхраняват документалната и културна история на Пазарджик и региона. От 2016 г. Архивът има традиция да номинира читател, приятел и дарител за годината. Почетна грамота за дарител на 2020 г. получи Цветанка Иванова - изявен общественик и деятел, председател на Общински комитет "Васил Левски", предоставила документите на Комитета от учредяването му през 1991 г. до 2019 г. Новият фонд към ДА-Пазарджик съдържа Решение за учредяване, Проекто устав и Устав, кореспонденция, материали от чествания и от научна конференция, посветена на Апостола на българската свобода.

Цветанка Иванова, която е и председател на Читалище "Пробуда" - Пазарджик, благодари за наградата и сподели, че намира нещо символично в това да я получи на 9 юни - дата близка до датата на учредяването на Комитета "Левски" в Пазарджик 13 юни. Благодари на гостите, сред които учредителя на Комитета и доайен на културата в града ни Александър Арнаудов, и сегашните членове на Управителния съвет на Комитет "Левски" - Борис Хаджийски, директор на РИМ, и Лъчезар Риков, директор на РБ "Н. Фурнаджиев". Домакините на събитието си пожелаха да пребъде дейността на комитета и да комлектуват дигителен архив и нови описи.

Отбелязването на дата 9 юни, включена и в календара на ЮНЕСКО като световен ден на архивите и архивистите, продължи с дигитална изложба, посветена на 105 г. от рождението на известният български литературен историк, критик, публицист, писател и преводач Иван Сестримски, чийто личен фонд е разкрит през 1988 година.

Зорница БАРАКОВА

Секретар на НЧ "Пробуда"-Пазарджик


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички