Регионът

Инж. Лука Гарчев е предложен за почетен гражданин на Панагюрище

  18.06.2021 06:18             
Инж. Лука Гарчев е предложен за почетен гражданин на Панагюрище

От Ротари клуб - Панагюрище предлагат инж. Лука Гарчев да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Панагюрище“. В писмото си до кмета на общината и до председателя на Общинския съвет от организацията акцентират върху неговите изключителни заслуги за развитието на икономиката – както в община Панагюрище и Пазарджишка област, така и в страната. Изтъкват също така приноса му в областта на отбранителната индустрия и националната сигурност.

Лука Иванов Гарчев е роден на 09.11.1946 г. в историческия град. Завършва средното си образование през 1964 г. в гимназия „Нешо Бончев“, а висшето - във ВМБИ (Висшия електротехнически институт) „Ленин“-София, специалност

"Технология на машиностроенето и металорежещи машини",

през 1969 г. Същата година започва работа в завод "Бунай".

През 1971 г. започва работа в новосъздадените Обединени заводи „Оптикоелектрон“ и по-точно - в Инструментален завод, като конструктор, н-к конструктивен отдел и зам.-директор по техническите въпроси. През ноември 1980 г. е назначен за зам.-главен директор по техническите въпроси на Машиностроителен комбинат „Оптикоелектрон“. От 01.07.1984 г. е

първият директор на новосъздадения Институт по оптико-електронно приборостроене

в рамките на „Оптикоелектрон“. Проличават качествата му на технократ и ръководител, който умее да увлича младите специалисти в реализацията на високотехнологичните производства и технологии за усвояването на специалните изделия и тяхното редовно производство.

Още като млад специалист, инж. Гарчев

участва активно в различните форми на ТНТМ

(Техническо и научно творчество на младежта). Под негово ръководство клубът по ТНТМ на "Оптикоелектрон" и град Панагюрище многократно са национални първенци.

От 02.09.1991 г. е назначен за първи генерален директор на "Медиам" – фирма за твърдосплавни режещи инструменти.

От 19.04.1998 г. се връща в "Оптикоелектрон" като зам.-изпълнителен директор по производствено-техническите въпроси.

От 01.03.2003 г. е изпълнителен директор на "Оптикоелектрон Груп" АД.

Той е

основоположник на автомобилния спорт в Панагюрище

и активен състезател.

Не жали сили и енерrия за развитието на Панагюрище. Участва в различни форуми за настоящето и бъдещето на цялата община. Има личен принос за осъщесrвяването на различни политики. Личен дарител е на образователни, културни, спортни и социални учреждения, неправителствени организации и други.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички