Крими

Заместник-министър Павлова откри новия обучителен център в затвора

  23.06.2021 16:01             
Заместник-министър Павлова откри новия обучителен център в затвора

ПАЗАРДЖИК. Днес заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова откри новия учебен център в затвора в областния град в присъствието на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ гл. комисар Ивайло Йорданов, началникът на затвора-Пазарджик ст. комисар Веселин Коцев, представители на правосъдното министерство, на местната съдебна и изпълнителна власт, МОН и др.

В новото училище ще се обучават 96 човека, те ще получат начална грамотност. Има и зала, в която лишените от свобода могат да се събират и да провеждат различни видове мероприятия, свързани с обучителния процес, както и салон за спортни занимания. Центърът включва осем класни стаи, физкултурен салон с боксов ринг, джаги и фитнес уреди, компютърен кабинет, директорски кабинет, санитарни помещения, работилници за трудови и квалификационни дейности.

Целта на новия обучителен център е да подпомогне социалната дейност при подготовката на лишените от свобода в процеса на адаптиране и включването им в обществото след тяхното освобождаване. Новата придобивка се намира във вътрешния двор на затвора в Пазарджик, по-рано това е било цех за производство на обувки за пещерската фабрика „Васил Мулетаров“, построен през 70-те години, и е произвеждал по 800 чифта обувки на ден за Пещера. Освен училище, имаме филиал към училището в Старозагорския затвор, а тук вече 10 години се обучават ученици от 1 до 4 клас, поясни ст. комисар Веселин Коцев.

Обектът е част от проект „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“ по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021, на стойност 185 000 лева.

В началото на церемонията бе осъществена онлайн връзка с Норвегия, а гостите на тържеството имаха възможност да чуят и да се запознаят с координаторите на проекта там.

На въпрос за вървящата в момента проверка на затворите в страната, зам.-министър Павлова коментира, че все още е рано за резултати.

Проверката бе разпредена от главния прокурор Иван Гешев, а срокът за представяне на становищата е изтекъл вчера.

"Проверява се режимът на отпуски, графикът на труд на лишените от свобода, както и дали притежават забранени предмети. Сега се обобщава информацията, тъй като срокът за оповестяването на нарушенията е изтекъл вчера. Доколкото знам, не става дума за нещо притеснително. На места са открити единични забранени предмети по килиите, най-вече телефони", каза зам.-министър Павлова.

Миналия четвъртък рано сутринта съвместно с прокурор Живко Пенев от Окръжната прокуратура и представители на управлението на местата за лишаване от свобода извършиха обиски и претърсвания- Намерени са една нищожна част – става въпрос за телефони, тъй като моите служители стриктно си изпълняват задълженията”, коментира ст. комисар Коцев.

Паралелно и АДФИ проверява законността на четири обществени поръчки, свързани със затворите, една от които е свързана със зареждането на лавките в затворите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички