Пазарджик

Художник и модел прави стрийт арт с шевици

  04.07.2021 10:28             
Художник и модел прави стрийт арт с шевици

Картина на Радина бе поставена на входа на Световното изложение в Дубай, друга влезе в Топ 10

Впечатляваща шевица оцвети уличното пространство в Црънча. Неин автор е художничката Радина Росенова, която е приела като мисия този фолклорен стрийт арт. Преди година писахме, че родената в Разград и израснала в Пазарджик Радина, която твори в разнообразни стилове на изобразителното изкуство, включително и с 3Д-прийоми с псевдонима RiaRossa се готви за световното изложение World Art Dubai’2020. Световното изложение трябваше да се проведе през пролетта, но в крайна сметка отвори врати в октомври. На сайта обаче могат да се видят творбите на Радина и отзивите за тях. А тя е горда с успеха си, защото

една от картините й влезе в Топ 10 на изложението,

а друга нейна творба бе поставена на входа на Dubai International Financial Centre. Чаровната българка била забелязана от куратори от Англия, Германия и Испания, получила покана от галерия в Ню Йорк. Радина дефилирала с картината си пред цялото изложение. Дошли всички местни медии. Било поканено и българското посолство, но... никой не се появил от нашия дипломатически корпус, макар после участието на българката било отчетено като своего рода културна дейност. Културен аташе може и да не се вяснал, но пък форума уважили много сънародници от българската общност в Дубай. Без да се замислят,

платили по 100 долара за вход, защото чули, че има българка

Нали нейна графика на човешко око била на централния вход на изложението.

„Голяма гордост за мен! Бях избрана да представлявам България на 14-то световно изложение на художниците в Дубай през изминалата година. Мисля, че за първи път България имаше представител. Моя картина бе избрана сред десетте най-добри произведения на изложението измежду 1500. Картината е диптих, казва се „Българска магия”, в нея изобразих една българка в носия, както и нашия български код – шевицата. Именно шевиците ме провокираха да започна да работя по мой си проект, свързан с възраждането на тези позабравени типично български символи. Искам да покажа шевицата в цяла България, във всеки български град, във всяко село. Искам да изобразя шевица на всяко място, всяка характерна за съответната фолклорна област. Защо ги избрах ли? Шевиците са нашият код, посланието, оставено от нашите деди, от което и днес можем да видим следи и влияние по цял свят, казва Радина Росенова, която е и професионален модел, но и

горда потомка на Георги Бенковски

Тя принадлежи към лесичовския род на Копривщеновите, които в Копривщица носят фамилията Хлътеви, която Гаврил Хлътев ще замени с тази на полския емигрант Антон Бенковски, чиято самоличност носи. Освен това е носителка на титлите Miss Talent EU Continental България 2019, Miss Catwalk Кипър, Miss Mega Sun България и финалистка на Miss Global International’2019 във Филипините, като по-рано получи корона в конкурса за красота Miss Global International World Pageant 2019. В продължение на години красивата млада жена живяла в Кипър, но сега е тук.

„Ние, като потомци на Бенковски, решихме, че освен крила, трябва да даваме и корени на нашите наследници. Трябва да ги приобщаваме към българското, което никак не е малко”, казва Радина. За голямата шевица в Црънча използвала акрилни бои. Радостна е, че

хората се впечатляват, спират се, снимат се с шевицата

„Около две седмици работих за тази шевица. Акрилът има специално покритие, за да не го увредят атмосферните условия. Този стрийт арт се харесва и е показателен, че българинът има нужда от това. В Црънча се видя – положителната енергия от шевицата понякакъв начин се предава на зрителя и той усеща нещо. И децата се снимат с нея. Малчуганите от детската градина започнаха да рисуват шевици. Примерът е най-важен. Така предаваш важната информация на малките – не да говориш какво да правят и какво не, а сам да бъдеш един достоен пример.”

Шевицата е кодирала забравени от българите тайни, казват специалистите, но Радина влияе подсъзнателно и с цветовете.

„Използвала съм бяло, зелено и червено. Нашите типично български цветове.

Бялото, естествено е чистотата и свободата. Говорим за душевната свобода

Червеното е земята, кръвта, страстта… Тази бурна и буйна българска кръв. Зеленото е нашата връзка с природата, която трябва по-често да си даваме сметка, че нейният живот и нашият живот са взаимно свързани и трябва да се грижим за нея”, казва художничката.

Фолклористи отдавна изучават особеностите на шевиците, а те са обект и на специалисти от други области. Общоприето е твърдението, че българската шевица не е просто украса на дрехата, а в нейната геометрия, бодове и цветове са вложени сила, послание, защита. Везана около пазвите на ризата, шевицата обхваща с влиянието си  гърлото и гърдите, а гайтаните в мъжките носии също имат енерго-информационното въздействие. На нивото на кръста, където се създава и заражда жизнената енергия, са носени пафтите, които представляват комбинация отляво и дясно насочени спирали, които са свързани със съзидателната и разрушителната сила и се превръщат в защитен пояс около жената… Много трудове има посветени и на шевиците, и на пафтите, и на коланите, и на калпаците от старите българи.

Радина е и илюстратор на подготвената за печат книга на майка й Бояна Илиева

„Това е книга, писана в продължение на много години в душата ми, а накрая я прехвърлих на белия лист, пояснява на свой ред Бояна. Писана като емигрант, като майка, като жена, с едно послание. Много ми беше трудно да измисля заглавието – с една дума исках да обобщя всичко и накрая я измислих. Думата е „жажда”. Жажда за любов, за свобода, за изява… Най-вече за жажда да осъмнеш под родно небе и да си спокоен за живота на децата ти. Уникалното в тази книга е, че всеки един разказ – те са около 30, ще бъде представен и със стихотворение, а и с илюстрация от Радина. Това е първият ни съвместен проект и ще се справим сами. Колкото и да е трудно, нищо не е невъзможно.

Но е обидно отношението

Трябва да си Криско или Фики Стораро, за да издадеш нещо с помощта на Национален фонд „Култура”. Радина кандидатства пред фонда преди Дубай за смешните 4000 лева, а те казаха, че тя няма достатъчно аргументация да вземе тези пари. Това, че българка, говореща 4 езика с две висши образование отива да представлява България, а не Кипър, каквато възможност имаше. Защото министърът на регионалното развитие на острова я потърси, намери я, предложи й, като гарантира, че ще поемат абсолютно всички разходи. Радина обаче му отказа. Отиде на собствени разноски в Дубай и спечели много повече от признанието на организаторите. Защото и тя, и аз, сме осъзнали, че когато си далеч от родината, тогава виждаш, че родината не е даденост и ако не работиш всеотдайно за нея, в един момент просто я загубваш.”

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички