Други Избори 2021

Социалните мерки на БСП – инвестиция в младите семейства и подкрепа на уязвимите

  06.07.2021 09:24             
Социалните мерки на БСП – инвестиция в младите семейства и подкрепа на уязвимите

Програмата на БСП в социалната политика е силна, добре обоснована и стои на ясни разчети, тя е напълно реалистична – това заяви по време на разговори със социални работници в Ракитово и Пещера бившият министър на социалната политика и едни от най-добрите експерти на БСП в сектора, Емилия Масларова. Според нея най-важното е, че в БСП са и хората, които са достатъчно компетентни да изпълняват програми. „Пари в държавата има, въпросът е как ще се насочат те правилно“, заяви Масларова като подчерта, че и в момента средствата за преизчисляване на пенсиите и за подкрепа на млади семейства, са налични, но важното е кой ще ги управлява.

Емилия Масларова е в Пазарджишко, за да подкрепи екипа на „БСП за България“. Посещението в Ракитово не е случайно – през 2009 г. Масларова направи първата копка на Комплекс за социални услуги за възрастни хора. По нейно време като министър силна подкрепа получаваше и Дневният център за деца с увреждания там. В Пещера Емилия Масларова и Драгомир Стойнев, водач на листата на „БСП за България“ бяха посрещнати от служители на Дневен център за възрастни хора с увреждания, Дневен център за деца и младежи с увреждания и Домашен социален патронаж.

Драгомир Стойнев, който бе начело на парламентарната Социална комисия в периода 2009 – 2013 г., подчерта, че във фокуса на политиката на БСП е грижата за хората. Той представи мерките на БСП в социалната политика, които включват, както мерки в подкрепа на младите хора за преодоляване на демографската криза, така и реформи на пенсионната система и грижата за хора в неравностойно положение.

За подкрепа на младите семейства и хора БСП предвижда: Еднократна помощ при раждане за първо дете – 500 лв., за второ дете – 1000 лв., за трето дете – 1500 лв., за всяко следващо – 200 лв.; Еднократна помощ в размер на 6500 лв. за всяко второ и трето дете на родители, които са осигурени минимум 24 месеца назад (обхваща над 9 000 родители);Увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата от 380 лв. на 650 лв.; Еднократна помощ от 250 лв. за всички деца от първи до четвърти клас, давана в началото на всяка учебна година; Безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас; Облекчаване на данъчната и осигурителната тежест за работещи родители чрез въвеждане на 500 лв. необлагаем минимум за всяко дете; Нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години; Безплатни лекарства за всички деца до 14 г. възраст; Безплатни детски градини и ясли.

Предвидено е осигуряване на по-високи доходи за пенсионерите чрез преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход през 2017 г. Мярката ще обхване близо 1,3 милиона пенсионери.

За хората в неравностойно положение БСП предлага създаване на държавни социални предприятия и финансиране на предприятия за хора с увреждания и е готова със законодателство в защита на хората с увреждания за гарантиране правото на труд и достоен живот.

Кметът на Пещера Йордан Младенов, избран с подкрепата на БСП, подчерта, че Пещера е икономически активен град, но общинското управление целенасочено развива и  стабилна мрежа от социални услуги. „Дадохме възможност на децата до 2-годишна възраст чрез ваучерна система да се изхранват безплатно. От следващия месец 50% от децата ще посещават безплатно детски градини, а от следващата година те ще са 100%. За възрастните хора предвиждаме намаление или пълно освобождаване от такси за използване на социални услуги. Показваме социален модел в общината“, обяви Младенов.

„Община Пещера е добър модел за това каква е социалната визия на БСП“, обяви Драгомир Стойнев. Той подчерта, че социалистите гледат на средствата за социална политика като на дългосрочна инвестиция в хората, а не на като на разход. Според него постигането на икономическа и обществената стабилност в голяма степен е обвързано именно с провеждането на ефективни социални мерки.

Петя Цанкова, която е номер 2 в листата на „БСП за България“ и дългогодишен учител, подчерта, че хората в неравностойно положение според принципите на БСП са грижа на държавата. Според нея силата на БСП е в разбирането, че освен инвестициите в инфраструктура и икономика, трябва да има на първо място внимание към самите хора, които са най-ценният капител на нацията.

В срещите в Ракитово и Пещера участваха Гълъбина Карамитрева, номер 5 в листата на „БСП за България“, зам.-кмет на Община Пещера, реално ангажирана от години с проблемите на общината, както и Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз, под номер 4 в листата.

Платена публикация

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички