Други Избори 2021

ГЕРБ Пазарджик проведе среща с Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с предстоящите избори

  07.07.2021 18:53             
ГЕРБ Пазарджик проведе среща с Организация за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с предстоящите избори

Наблюдатели посочени за България от мисията на ОССЕ се срещнаха и разговаряха с представители на коалиция ГЕРБ-СДС в Пазарджик. Ролята на Организацията е да следят за провеждането на избирателния процес преди изборите.

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева коментира, че докладите и препоръките на ОССЕ са важни и полезни за България. “Тези избори са предсрочни и имаше изменение на Изборния кодекс, направен в последния момент.”, допълни г-жа Захариева. Промените в Изборния кодекс въвеждат изцяло машинно гласуване и за първи път в България българите няма да имат право на избор дали да гласуват с машина или не. Освен въвеждането на машинно гласуване е избрана и изцяло нова ЦИК.

Екатерина Захариева спомена, че на изминалите избори само 24% от хората са предпочели да гласуват машинно. Хората не предпочитат машинното гласуване, защото се притесняват, това важи особено много за по-възрастната част от населението. “Притесненията са ни, че притеснението у хората да използват машини ще доведе до ниска избирателна активност. Има и втори риск - там където има повече от 300 избиратели в секция и няма две машини, може да се стигне до струпване на избиратели и хората също да не успеят да упражнят правото си на глас.”, продължи с коментара си г-жа Захариева.

Представителите на коалиция ГЕРБ-СДС в Пазарджик изразиха още притеснения относно противоречията, които Изборния кодекс създава. ЦИК прие противоречащи на закона правила да не се броят отрязъците от машините и това създава допълнително притеснение за нас, коментираха от ГЕРБ-СДС Пазарджик. В заключение на темата представителите на коалицията изразиха готовност да настояват до последно отрязъците да се преброят. Преброяването им е важно и за съдебния контрол, тъй като не би било възможно да се обжалва дори частично резултата ако не се броят отрязъците.

Пореден притеснителен момент, за който от ГЕРБ-СДС споменаха е инсталирането на софтуера на машините. По-специално това, че човекът, който го е инсталирал и извършва поддръжка на машините е бил член на Демократична България. След като случаят в станал публичен договорът му е бил прекратен, но инсталираният от него софтуер е останал и ще се ползва на предстоящите избори.

Екатерина Захариева като бивш външен министър изрази притесненията си и от неполучаването на указания на комисиите в чужбина. Те не само не са получили още указания, но не им е било проведено обучение за провеждането на изборите по нови правила. Г-жа Захариева припомни, че в чужбина общо секциите са 782, а от тях в 273 ще се гласува с машина, а от тях в 148 ще има по 2 машини, или общо 421 машини за всички секции в чужбина.

Представителите на коалиция ГЕРБ-СДС обърнаха внимание и на грубата намеса на служебния кабинет в предизборната кампания, като всичко което той прави е само срещу една партия. Споменаха се случаи на привиквани членове на ГЕРБ, заемащи различни длъжности във ведомства, които не са деполитизирани, същите хора са били карани да подписват протоколи и са били предупреждавани да не участват в изборни кампании. Това е дръзко и грубо погазване на избирателните им права. В дискусията участва и кандидатът за народен представител, доскорошен заместник-областен управител и лице участвал в организирането на много провеждали се избори до момента - Йордан Кожухаров. Г-н Кожухаров коментира случващото се до момента с думи на силно безпокойство: “Разпорежданията закъсняват, обучения не могат да се извършват. РИК не знаеха до последно дали обучението им ще бъде онлайн или не. Без да е проведено обучение на РИК няма как да започне обучението и на СИК-овете, чиито представители само за област Пазарджик са около 3000 души.” Йордан Кожухаров продължи с притеснения и относно броя на машините предвидени за обучението в цялата област.

“Машините за обучение в цялата област са само 3 на брой, при 12 общини. Само в община Пазарджик има 31 села. За да обиколи всички села, тази машина трябва да стои приблизително по около 1 час във всяко населено място. Това обучение, което ще се проведе за около един час ще бъде просто проформа.”

Отделно от това г-н Кожухаров засегна темата с множеството неясноти относно различни възможни за възникване хипотези по време на гласуване. Какво би се случило ако един избирател не успее да гласува след първите и вторите пет минути, които по правило му се дават. След като не е предвидено да му се даде и тогава хартиена бюлетина това означава, че такъв човек би бил лишен от право да упражни правото си на глас. Или пък при друг възможен случай, при който гражданин слага картата за

гласуване, но незавършил гласуването си излезне - как ще се процедира с гласуването му. Спорен е въпросът и с гарантирането тайната на вота.

Г-жа Захариева завърши с това, че въпреки всичко се надява и призовава гражданите да излязат и упражнят правото си на глас, защото парламент избран с ниска избирателна активност няма да има нужната легитимност. В срещата освен водачът на листата на ГЕРБ-СДС за 13 МИР Екатерина Захариева и кандидатът за народен представител Йордан Кожухаров, присъстваха още кандидатите за народни представители Малина Златева и Стефан Мирев.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички