Спорт

Колоездачът Спас Гюров пак показа класа със завръщането си у нас

  11.07.2021 06:07             
Колоездачът Спас Гюров пак показа класа със завръщането си у нас

 

В продължение на 10 дни шампионът се аклиматизира в родния Пазарджик и тренира с „Печенеги”

Колоездачът Спас Гюров показа отново класата си в родното колоездене. Бившият състезател на пазарджишкия клуб „Печенеги” и Спортист на община Пазарджик за 2005-а, който единствен от Пазарджишка област е представял този спорт на олимпиада, и сега е фактор, признават специалистите. Спас се завърна с участие в родния шампионат

в коронавирусната 2020-а след 7-годишно отсъствие

При завръщането си тогава роденият през 1986-а шампион с лекота спечели титлата с екипа на люскембургския „Снууз”. Сега Спас повтори упражнението и спечели бягането по часовник при мъжете на завършилия край шуменското село Никола Козлево държавен шампионат по колоездене. Без никакви проблеми Гюров победи и в общия старт, финиширайки със значителна преднина пред втория Теодор Русев от „Хемус“-Троян. В проявата участваха над 100 колоездачи от страната и чужбина.

Преди стартовете Гюров си беше за десетина дни в родния Пазарджик и не пропусна да направи няколко тренировки с родния си клуб „Печенеги”.

„Спас си дойде готов шампион, тренирахме може би три пъти заедно и се радвам, че го направихме, защото

за младите ни състезатели е вълнуващо да видят успял колоездач

от такъв ранг. Той с готовност им даваше съвети и напътствия, а това си каза думата и на държавнотопървенство при юношите старша възраст, където Васко Попов стана трети в крайното класиране”, коментира пред наш репортер старши треньорът на „Печенеги” Людмил Киров, който изгради като „златно момче” Спас Гюров. Сега пък на „Печенеги” им предстои и държавнотопървенство за момчета на Колодрума в парк „Острова”. Състезанието е на 17 и 18 юли, а треньорът Киров е убеден, че нашите колоездачи ще са вдъхновени и заради допира със Спас Гюров.

Настоящата титла при мъжете на Гюров дава право на държавния ни шампион в бягането по часовник да представи България на световното първенство в Белгия. След миналогодишната титла Гюров участва на световното първенство в Имола, Италия, на индивидуалното бягане по часовник, което бе с дължина 31.7 километра и бе предавано по „Евроспорт 1”. По този начин Спас Гюров се превърна в първия български състезател на световно първенство по колоездене на шосе от 2015-а година, когато на шампионата в Ричмънд (САЩ) участие взе Николай Михайлов. Световното трябваше да се проведе в градовете Егъл и Мартини в Швейцария, но заради противоепидемичните мерки на правителството в алпийската страна, то бе изместено за Имола (Италия) като

състезанията стартираха и завършиха на световноизвестната едноименнна писта от Формула 1,

малко преди „Имола” да се завърне в календара на най-гледаното автомобилно състезание в Европа и Азия. Там 34-годишният Спас се класира на 53-то място от 56 завършили състезатели  след като в старта той измина дистанцията от 31.7км. за 41 минути и 36 секунди, а изоставането му от победителя бе 5 минути и 42 секунди.

Спас Гюров бе част от пазарджишките „печенеги” до 2004-а, а за това време имаше много победи и призови класирания. След това отиде в КК „Несебър”, където възходът му продължи, а след напускането на аса Ивайло Габровски се превърна в основна фигура в клуба. В „Несебър” Спас неизменно бе фактор и в редица престижни международни състезания. Например само за седмица спечели две трети места в Белгия, включително на “Гран при” в белгийския град Мерхтен от общо 147 участници, а „между другото” стана и четвърти на

един от най-авторитетните стартове в Европа - обиколката на замъците в провинция Валония,

която е с категория е 2.2 по UCI. Гюров отиде като първи представител на Пазарджишка област в колоезденето и на световно първенство още с екипа на пазарджишкия клуб.

Днес шампионът живее в Люксембург. Освен че се състезава за местния „Снууз”, той съчетава състезанията и тренировките с работа в специализиран магазин за велосипеди. И Гюров, и Киров, се надяват Пазарджик да има в бъдеще отново представител на олимпийските игри. На олимпиадата в Лондон през 2012-а по обективни причини Спас Гюров се отказа в осмата обиколка на 250 км на шосе. Нашият спортист бе ужилен от пчела буквално на тръгване за Лондон, а 50 км преди финала му изневери новият вариант на бегача Shockblaze, специално проектиран за олимпиадата. Моделът с карбонова рамка, вилка и капли, и с монтаж е от най-висок клас - Campagnolo Super Record, бе тестван от Спас няколко дни преди олимпиадата. Но сега всички чакаме следващия Гюров, който един ден ще ни зарадва и от най-престижния спортен форум на планетата.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички