Пазарджик

Да сложим край на безплатното гласуване!

  16.07.2021 06:28             
Да сложим край на безплатното гласуване!

По време на предизборната агитация един от най истинските ромски демократи ми сподели искрено и лично: "Чудя се на акъла на тия, дето гласуват безплатно." Нищо не казах, защото и аз съм от тези, които цял живот гласувам безкористно. Като се почне от чавдарските, пионерските, комсомолските избори, премине се през тоталитарните и се стигне до днешните демократични избори, гласувам дисциплинирано и безплатно.

Ама то някога и в Народното събрание, и на общинските сесии, пленуми, конгреси и прочие всички гласуваха безплатно. Но животът се промени. Например народните избраници – депутати и общински съветници, гласуват срещу серозни суми, плащани от държавата и общините.

Партийните калинки, уредени като членове на ненужните бордове, на измислени управителни, надзорни и прочие съвети-хранилки, получават сериозни сумички за всяко едно гласуване. И то без дори да проумяват за какво гласуват.

Плаща се гласуването и на журитата на най различните конкурси, за да изберат предварително определения победител. Голяма част от "интелегентните" избиратели от  години гласуват за кметове, депутати и общински съветници срещу с заплащане, макар и скромно.

Нищо ново под слънцето, ще каже отегченият читател, евентуален избирател и гладоподавател.

Новото е предложението: всяко едно гласуване да се заплаща, независимо дали е за домсъвет, за парламент, за кмет, за референдум или за „Мис мокра фланелка".

Това ще повиши рязко изборната активност, ще елиминира купувачите и прекупвачите на гласове. Най-важното: ще бъде справедливо възмездие ни мисловните, психически и физически и интелектуални усилия, които редовият гласоподавател ще изразходва при хартиеното и най-вече при машинното гласуване.

Михаил ДЕМОКРАТОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички